уторак, 10. јануар 2023.

Vanila tart sa borovnicama





 


Klasičan i luksuzan desert sa bogatom vanila kremom u prhkom, puterastom testu i osvežavajući fil sa borovnicama..
Jednostavan i lak za pripremu, topi se u ustima.


Sastojci:

Prhko testo
  • 190 g glatkog brašna (po potrebi dodati još prilikom razvlačenja testa)
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 veliko žumance
  • 115 g hladnog maslaca iseckanog na kocke
  • 2 kašike hladne vode
Vanila fil
  • 240 ml mleka
  • 240 ml mlečne slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike gustina
  • 4 žumanca
  • 40 g bele čokolade
  • 120 g maslaca
Borovnica fil
  • 250g borovnica
  • 1 kašika limunovog soka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 kašika gustina razmućena u malo vode
Priprema:
Umesiti testo od navedenih sastojaka, odložiti u frižider na minimum 30 minuta.
Ako se mrvi dodajte još malo vode.
Rernu zagrejati na 200°C.
Kalup za tart veličine 24 cm obloziti pek papirom, stranice premazati maslacem I posuti brašnom.
Na pobrasnjenoj radnoj površini rastanjiti testo i prebaciti u kalup, izbockati viljuškom, peći 20 minuta, dok testo ne porumeni. Izvaditi iz rerne, ohladiti.
Sjediniti žumanca, gustin, dodati 100 ml mleka, izmešati dobro da nema grudvica.
U šerpicu nasuti ostatak mleka i mlečnu slatku pavlaku (ne treba je mutiiti!), šećer i vanilin šećer.
Kuvati dok ne provri, zatim malo nasuti u smesu sa žumancima, izmešati i sve vratiti u provrelo mleko.
Na nižoj temperaturi kuvati još nekoliko minuta, dok se ne zgusne.
Skinuti sa ringle, dodati belu čokoladu, izmešati.
Prekrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen fil mikserom umutite, dodajte umućen maslac koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, izmiksajte.
Smesu rasporedite preko prhke korice.
Borovnice, šećer i limun stavite u šerpicu.
Kuvati na srednjoj temperaturi dok borovnice ne omekšaju i ne puste sok. Zatim ih ocedite od sirupa i prebacite u drugu posudu. Ovo radimo da se ne bi raspale prilikom kuvanja.
Sirup nastavite da kuvate još nekih 5 minuta, dodajte razmućeni gustin, mešajte dok se malo ne zgusne, vratite borovnice u sirup, izmešajte u sklonite sa ringle.
. Ostaviti da se ohladi, prelijte preko vanila fila.
Vratiti u frižider na hlađenje najmanje 3h.

 




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.