понедељак, 9. јануар 2023.

Kikiriki bajadera

 




Odličnog ukusa, za sve ljubitelje kikirikija.
Po istom receptu pravim klasičnu bajaderu sa orasima, za mrsnu verziju uvek koristim maslac. Probajte i verziju sa pečenim lešnicima, fenomenalna je.


Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanila burbon šećera
  • 200 g maslaca ili margarina za posnu verziju
  • 300 g mlevenog keksa
  • 300 g pečenog, neslanog kikirikija
  • 150 g čokolade za kuvanje (koristim od najmanje 49 % kakao delova)
Glazura:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 25 g maslaca ili margarina
  • 3 kašike ulja


Priprema:
Smese uvek pravim odvojeno da bi oba sloja bajadera bila iste debljine.
U šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera. Staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati 5 minuta.
Skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i 150 g izlomljene čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenog kikirikija.
Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x 20 cm obložen pek papirom, poravnati špatulom.
Dok se ovaj sloj hladi, pripremamo na isti način drugi- svetli sloj ali ovog puta bez čokolade.
Dakle, ušpinovati 5 minuta vodu i šećer, skinuti sa ringle, dodati maslac, mleveni keks, mleveni kikiriki i 1 kesicu vanila burbon šećera. Izmešati i prohladiti nekoliko minuta, zatim ovu smesu ravnomerno rasporediti preko tamnog sloja, poravnati špatulom. Ohladiti.
Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, odmah preliti preko bajadere, razmazati špatulom, prodrmajte pleh levo- desno- gore- dole da bi se glazura lepo poravnala.
Odložite u frižider na hlađenje, najbolje bi bilo preko noći.

Pre sečenja izvadite bajaderu da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi. Uz pomoć lenjira izmerite parčad 4x2 cm, skalpelom označite gde ćete spajati linije, stavite male crtice. Prislonite blago lenjir na glazuru, nemojte pritiskati da vam ne ostanu tragovi, pa vucite linije po označenim mestima do 2 mm. Kada ste zasekli parčad pređite još jednom skalpelom i isecite ih skroz. Nakon svakog povlačenja skalpel izbrišite ubrusom.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.