понедељак, 9. јануар 2023.

Baklava sa suvim šljivama




Nisam veliki ljubitelj baklave ali ova je zaista fenomenalna i ukusna do bola.
Topi se u ustima, sočna, puna finih sastojaka, zalivena puterom i agdom.
Može biti i u posnoj verziji ako puter zamenite margarinom.


Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 300 g suvih šljiva bez koštica
  • 250 g mlevenih oraha
  • 5 kašičica meda
  • 250 g putera i 1 kašika ulja (za premazivanje kora)
Agda:
  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • pola limuna isečenog na kolutove

Priprema:
Iseckajte šljive, ne morate previše sitno.
Pomešajte mlevene orahe sa iseckanim šljivama.
U šerpici na nižoj temperaturi otopite puter sa uljem.
Kore podeliti po 4.
Premazati sve 4, ređati jednu na drugu.
Na poslednju, uz dužu stranu, staviti nekoliko kašika iseckanih šljiva i oraha i preliti jednom kašičicom meda.
Urolati.
Isto ponovite sa ostalim korama i filom.

Rolate poređati u pleh, iseći na željenu veličinu (ja sam na 5cm).
Preliti ostatkom otopljenog putera (ako se stegao zagrejte ga ponovo).
Peći na 180°C 30 do 35 minuta, dok ne porumeni lepo.
Kad baklava bude pečena ostavite je da se prohladi.
Za to vreme pripremite preliv.
Kuvajte agdu 10 minuta od trenutka kad počne da vri, na srednjoj temperaturi, na kraju dodajte kolutove limuna.
Prelijte lagano kutlačom baklavu.
Ohladite na sobnoj temperaturi pa prebacite na hladno mesto.

Najukusnija je kada odstoji 2, 3 dana.

Recept je sa Coolinarike,  od mama1 i njene tetke Elfice.






Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne