понедељак, 9. јануар 2023.

Breskvice- posne

 



Prelep, dekorativan, ukusan kolačić koji  ima jednu malu začkoljicu- treba  vam pola dana da ga napravite.
Konačan rezultat je vredan truda pa ako imate višak vremena, volje i strpljenja obavezno isprobajte.
Na profilu je i recept za mrsnu verziju.




Sastojci:

  • 1 šolja hladne vode
  • 2 šolje ulja
  • 2 šolje šećera
  • 4 kašike glatkog brašna +
  • 900 g glatkog brašna (ili više, po potrebi)
  • 1 kesica praška za pecivo
    *šolja je od 200 ml


Fil

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • džem od kajsija
  • nekoliko kašika  mlevenih oraha
  • rum oko 100 ml

Dodatno

  • crvena i žuta boja za kolače
  • kristal šećer za valjanje breskvica

Priprema
U vanglici sjediniti šećer, ulje, vodu, 4 kašike brašna pomešane sa praškom za pecivo. Ostaviti da odstoji pola sata, ja sam držala u frižideru.
U tu smesu nasuti prosejano brašno, postepeno dodavati, ne sve odjednom.
Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa  kidati kuglice, ja merim svaku da ima po 9 g, dobro ih dlanovima oblikujte jer treba da budu glatke, ako nisu glatke- pucaće.
Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje, peći u zagrejanoj rerni na 150°C nekih 15 minuta do 20 min,  dok blago ne porumene sa donje strane, a gore treba da ostanu bele. Biće mekše ali to ne treba da vas brine.
Kuglice dok su još tople  dubiti ivicom oštrog noža, stavljati  na tacnu.
Mrvice od kuglica pomešati sa džemom, orasima i dodavati rum po želji. Rum treba da se oseti više od džema. Puniti kuglice smesom pa ih spajati, prstom skinuti višak sa spoljašnje strane.
U dve posudice sipati po 85 ml vode, dodati boju i razmutiti.  Jednu stranu breskvice bojiti u žutu, a drugu stranu u crvenu boju. Ne treba da ih natopite već samo na kratko umočite u boju.
Zatim breskvice ređati na pleh prekriven ubrusom, da se malo ocede. Kad uradite  5-6 breskvica uvaljajte ih u kristal šećer koji treba da bude malo sitniji, ja ga vrlo malo usitnim u secku i ređajte  na tacnu. Ostaviti breskvice da se osuše.
Ukusnije su kada odstoje par dana i lepo omekšaju.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.