уторак, 10. јануар 2023.

Manastirska pita- posna, na vodi

 




Fenomenalnog ukusa, sočna, puna nadeva, bez kapi ulja!
Sastojci:
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 ml sosa od paradajza
  • 6 strukova mladog crnog luka
  • 800 g šampinjona
  • 2 šoljice pirinča (male šoljice za kafu)
  • so, biber, kurkuma, bosiljak ili začini po želji
Priprema:
Prvo skuvati pirinač, ostaviti sa strane.
Rernu uključiti na 200°C.
Luk iseckati na kolutiće (beli i zeleni deo), takođe i šampinjone.
U tiganj nasuti malo paradajz soka, koliko da prekrije dno, zagrejati na srednjoj temperaturi, dodati luk, dinstati nekoliko minuta. Dodati šampinjone, poklopiti, treba da omekšaju i puste vodu.
Skinuti poklopac, dinstati ali pazite da tečnost ne ispari potpuno. Dodati pirinač i so, biber, začine po želji, još malo paradajz soka, izmešati, ostaviti na ringli još nekoliko minuta, skinuti i prohladiti.
Dno pleha obložiti pek papirom (moj je okrugli, 30 cm), staviti jednu koru, premazati paradajz sosom, drugu koru- ponoviti, isto ponoviti i sa trećom korom ali po njoj posuti i nadev. Narednu koru takođe premazati sosom, posuti nadevom i tako dok imate kora i nadeva.
Na kraju idu dve kore premazane sosom od paradajza.
Peći pola sata, čim izvadite iz rerne još jednim premazati paradajz sosom, prohladiti, seći i služiti.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.