уторак, 10. јануар 2023.

Medovik

 





Čuvena ruska poslastica, napokon i u mojoj kuhinji.
Tanke, mekane, medene korice, osvažavajuć, kiselkast fil, verujte mi da je kombinacija ukusa odlična.
Potrebno je izdvojiti malo više vremena za pripremu korica ali vredno je truda.
Original recept je od sjajne Aleks koja je Medovik dovela do savršenstva, možete pogledati na njenom blogu Alekscooks.


Sastojci:
  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 najmanja kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda (što jači i kvalitetniji)
  • pola kašičice cejlonskog cimeta
  • 600 do 650 g glatkog brašna

Fil:
  • 950 g kisele pavlake 20% m.m. (ili 200 g milerama+ 750 g kisele pavlake)
  • 80 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema:
Mikserom umutiti jaja i šećer, dodati sve ostale sastojke sem brašna.
Staviti na nižu temperaturu, da se sve lepo rastopi. Kad soda počne da peni skinite sa ringle. Dok je toplo umešati brašno, lepo sjediniti. Brašno postepeno dodavati dok ne dobijete fino, glatko testo.
Testo podeliti na 10 delova, izmerite na vagici tako da bude jednako.
Rasklagijati između 2 pek papira, moje kore su prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm.
Rernu zagrejati na 180°C.
Korice peći na prevrnutom plehu, 5 do 7 minuta, dok ne dobiju finu svetlo braon boju.
Ja sam pre pečenja razvukla sve korice.
Kada se kore ohlade filovati ih.
Fil pripremate tako što umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmešate kiselu pavlaku, šećer i vanilu zatim sve lepo sjedinite.
Na svaku koru ide 2,3 kašike fila.
Poslednju koricu izmrvite i obložite tortu sa svih strana. Odložiti na hlađenje.
Praviti je dan ranije, lepša je kada odstoji neko vreme.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.