понедељак, 9. јануар 2023.

Mrvičasta pita sa borovnicama



Omiljene plave bobice, puterasto testo sa cimetom koje se topi u ustima, apsolutno neodoljiva kombinacija, verujte mi na reč.



Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 400 g glatkog brašna brašna (ako ima potrebe dodati još malo)
  • 200 g smeđeg šećera 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • 1 jaje
  • 1 puna kašika grčkog jogurta


Fil:

  • 500 g smrznutih ili svežih borovnica, ja sam koristila naše domaće, smrznute 
  • 100 g smeđeg šećera 
  • sok od jednog limuna
  • 2 pune kašike gustina


Za posipanje: 

  • šećer u prahu 


Priprema:

Rernu uključiti na 200°C.

U posudu nasuti suve sastojke, zatim dodati jaje, jogurt i hladan maslac isečen na listiće.

Umesiti testo, ako se previše mrvi dodajte još malo grčkog jogurta, ako je previše lepljivo dodajte još brašna. 

Podelite na dva dela.

Prvi deo uvijte u providnu foliju, ubacite u zamrzivač na 10, 15 min.

Drugi deo ubacite u pleh 30x20cm koji ste prethodno premazali maslacem, rukama ga utisnite/ rastanjite. 

Smrznute borovnice izmešati sa šećerom, sokom i gustinom i rasporediti preko testa, ne kuva se prethodno.

Drugi teo testa izvaditi iz zamrzivača i izrendati preko borovnica.

Peći 35- 40 minuta, treba lepo da porumeni.

Izvadite iz rerne i prohladite pola sata. Pospite šećerom u prahu, secite i uživajte u ukusu. Dok je topla možete je poslužiti i sa kuglom sladoleda od vanile.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.