понедељак, 27. јун 2022.

Jagoda čizkejk sa belom čokoladom

 




Ako tražite brz i lak recept koji ne zahteva da uključite rernu, ovaj čiz je savršen za vas!
Super kremast, sa dodatkom bele čokolade i prelivom od jagoda...
Želatin nisam dodavala. 


Sastojci :
Za podlogu :
200 g mlevenog keksa
50 g mlevenih, pečenih lešnika 
125 g maslaca
150 ml soka od narandže 

Fil
350 ml mlečne slatke pavlake 
250 g mascarponea
200 g krem sira
100 do 120 g šećera u prahu (šećer možete smanjiti po svom ukusu) 
200 g kvalitetne bele čokolade

Preliv 
250 g jagoda 
2 kašike šećera 
1 kesica vanilin šećera 
5 g želatina
2 kašike hladne vode

*** Ako koristite biljnu slatku pavlaku obavezno  smanjite količinu šećera u prahu.
Ukoliko niste spretni sa mlečnom slatkom pavlakom dodajte i 1 kesicu kremfixa. 

Priprema
Maslac otopite na srednjoj temperaturi, malo prohladite, dodajte mlevene lešnike i keks, sjedinite, sipajte sok dok ne dobijete mekšu smesu pogodnu za oblikovanje, ne treba da bude previše čvrsta i mrvičasta.
Smesu utapkajte prstima u kalup prečnika 20 do 22 cm.
Odložite u frižider dok pripremate fil.
Belu čokoladu otopite na pari, ostavite da se prohladi. 
Dobro ohlađenu mlečnu slatku pavlaku umutite, ne previše čvrsto i ostavite sa strane. 
U drugoj posudi kratko umutite mascarpone i krem sir sa šećerom u prahu, dodajte prohlađenu belu čokoladu, mutite još malo i na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku i sve lagano sjedinite, ručno ili mikserom kratko, pažljivo, na najmanjoj brzini.  Rasporedite ravnomerno preko podloge od plazme i ostaviti da se ohladi i stegne  u frižideru. 

Jagode izblendati, ubaciti u šerpicu, dodati šećer, kuvati  do 10 minuta od trenutka kad počne da vri, na laganoj temperaturi.
Želatin za to vreme izmešati  sa 2 kašike  hladne vode, ostaviti 10 minuta da nabubri.  Kuvane jagode skinuti sa ringle, jednu kašiku nasuti u posudu sa želatinom, dobro izmešati da se sjedini i da se želatin otopi pa sve nasuti u kuvane jagode i sjedniti. Ostaviti da se preliv prohladi, treba da bude mlak.
Preliti preko fila od sira i vratiti na hlađenje još nekoliko sati, najbolje bi bilo preko noći.



 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Mafini sa borovnicama i belom čokoladom