Ako tražite brz i lak recept koji ne zahteva da uključite rernu, ovaj čiz je savršen za vas!
Super kremast, sa dodatkom bele čokolade i prelivom od jagoda...
Želatin nisam dodavala.
Sastojci :
Za podlogu :
200 g mlevenog keksa
50 g mlevenih, pečenih lešnika
125 g maslaca
150 ml soka od narandže
Fil
350 ml mlečne slatke pavlake
250 g mascarponea
200 g krem sira
100 do 120 g šećera u prahu (šećer možete smanjiti po svom ukusu)
200 g kvalitetne bele čokolade
Preliv
250 g jagoda
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
5 g želatina
2 kašike hladne vode
*** Ako koristite biljnu slatku pavlaku obavezno smanjite količinu šećera u prahu.
Ukoliko niste spretni sa mlečnom slatkom pavlakom dodajte i 1 kesicu kremfixa.
Priprema
Maslac otopite na srednjoj temperaturi, malo prohladite, dodajte mlevene lešnike i keks, sjedinite, sipajte sok dok ne dobijete mekšu smesu pogodnu za oblikovanje, ne treba da bude previše čvrsta i mrvičasta.
Smesu utapkajte prstima u kalup prečnika 20 do 22 cm.
Odložite u frižider dok pripremate fil.
Belu čokoladu otopite na pari, ostavite da se prohladi.
Dobro ohlađenu mlečnu slatku pavlaku umutite, ne previše čvrsto i ostavite sa strane.
U drugoj posudi kratko umutite mascarpone i krem sir sa šećerom u prahu, dodajte prohlađenu belu čokoladu, mutite još malo i na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku i sve lagano sjedinite, ručno ili mikserom kratko, pažljivo, na najmanjoj brzini. Rasporedite ravnomerno preko podloge od plazme i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru.
Jagode izblendati, ubaciti u šerpicu, dodati šećer, kuvati do 10 minuta od trenutka kad počne da vri, na laganoj temperaturi.
Želatin za to vreme izmešati sa 2 kašike hladne vode, ostaviti 10 minuta da nabubri. Kuvane jagode skinuti sa ringle, jednu kašiku nasuti u posudu sa želatinom, dobro izmešati da se sjedini i da se želatin otopi pa sve nasuti u kuvane jagode i sjedniti. Ostaviti da se preliv prohladi, treba da bude mlak.
Preliti preko fila od sira i vratiti na hlađenje još nekoliko sati, najbolje bi bilo preko noći.
Нема коментара:
Постави коментар