уторак, 28. јун 2022.

Bela Nugat malina

 





Osvežavajuća, lagana, kremasta, puna voća.
Nije preslatka, svi ukusi su lepo izbalansirani  i meni se izuzetno dopala.
Savršena za sezonu svežih malina, jagoda...


Sastojci:

Za koru x3

4 belanca

prstohvat soli 

4 kašike šećera

4 kašike mlevenih, pečenih lešnika 

1 kašika brašna 

I fil

12 žumanaca 

12 kašika kristal šećera 

250 g maslaca

100 g rendane bele čokolade 

150 g pečenih, seckanih lešnika

II  fil

300 ml mlečne slatke pavlake

2 vanilin šećera 


Dodatno:

400 g malina

Dekoracija:

200 ml mlečne slatke pavlake ili šlag


Priprema:

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite odnosno krupno iseckajte.


 2. Rernu uključite na 200° C. Mutite 4 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju umešajte mlevene lešnike i kašiku brašna. Kalup okrugli 24 cm obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10 do15 minuta na 200. Isto ponoviti još 2 x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.

3. Stavite veći lonac sa vodom na ringlu i ostavite da voda provri. U drugom, manjem loncu mikserom kratko umutite žumanca sa šećerom. Zatim taj lonac stavite u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Temperaturu smanjiti na srednju i kuvati oko pola sata, uz povremeno mešanje.

Tačno vreme kuvanja morate odrediti sami jer zavisi od više faktora kao što su veličina lonca u kom kuvate, veličina jaja itd...Krema treba da bude takva da podseća


na gusti karamel ili gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.

Lonac sa skuvanim filom izvadite iz drugog sa vrelom vodom, ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodajte umućen maslac, izmiksajte sve zajedno.

Dodajte iseckane lešnike i rendanu belu čokoladu,  izmešajte. Podelite na 2 dela. Ja sam greškom podelila na 3 dela.

Dobro ohlađenu mlecnu slatku pavlaku umutite sa 2 vanilin šećera. Podelite na 2 dela.

Maline takođe podelite na 2 dela, ako nemate sveže koristite smrznute. Možete ih prethodno odlediti i ocediti, a možete ih i smrznute staviti.

Kora- žuti fil- maline- beli fil

Na kraju završite sa korom.

Odložite u frižider da se ohladi i stegne.

Premazati slatkom pavlakom ili šlagom, dekorisati po želji.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Mafini sa borovnicama i belom čokoladom