недеља, 26. април 2020.

Gabon torta


Čokoladna kraljica - prelepa, raskošna, izuzetno ukusna, puna čokolade, lešnika... Posebnu draž joj daje fil od žumanaca kuvan na pari, a u njoj nema ni trunke brašna! Oduševiće svakoga na prvi zalogaj! Kore su mekane, sočne, ako ne volite lešnike možete koristiti orahe ili bademe.
Torta je veoma jaka, ukoliko ste ljubitelji takvih torti obavezno pogledajte i Čemberlen.
Kombinovala sam dva recepta, od Natalije Mystic cakes i Arijeva kuhinja. Kod Natalije mi se dopalo to što se fil kuva na pari, ne koriste se sirova jaja, maslac se dodaje u topao, malo prohlađen fil i dobije se božanstvena krema, poput gustog karamela!



Sastojci :

Kore:

  • 14 belanaca
  • prstohvat soli
  • 14 kašika šećera
  • 300 g mlevenih, pečenih lešnika


 Fil:

  • 14 žumanaca
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g mlečne čokolade
  • 150 g tamne čokolade


Ganache glazura:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m.)



Priprema:


1. Pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

2. Odvojite belanca i žumanca. Belanca odvojite u dve posude po 7 komada, žumanca ostavite zajedno.
3. Prvo pripremite fil. Stavite veći lonac sa vodom na ringlu i ostavite da voda provri. U drugom, manjem loncu mikserom umutite žumanca sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, mutite dok se smesa ne udvostruči i pobeli. Zatim taj lonac stavite u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Temperaturu smanjiti na srednju i kuvati 12-15 minuta, sve vreme mutiti mikserom. Kad smesa počne da se zgušnjava dodati obe izlomljene čokolade i mešati varjačom još 5 minuta.
Tačno vreme kuvanja morate odrediti sami jer zavisi od više faktora kao što su veličina lonca u kom kuvate, veličina jaja itd... Meni je bilo dovoljno ukupno 20 minuta kuvanja, krema treba da bude takva da podseća na gusti karamel ili gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.
Lonac sa skuvanim filom izvadite iz drugog sa vrelom vodom, ostavite da se prohladi, povremeno promešajte.
U još topao fil dodajte maslac sobne temperature i umutite mikserom na nižoj brzini koliko samo da se dobije ujednačena smesa, ne treba da bude da bude penasto i da pobeli već da ostane tamna smesa. Fil ostavite da se ohladi na soboj temperaturi, nemojte ga držati u frižidru jer će se stegnuti.




3. Rernu zagrejte na 200 stepeni.
Pleh prečnika 25x43 cm obložite papirom za pečenje.  Ja sam napravila grešku jer sam koristila veći pleh i dobila sam previše tanke kore. 
7 belanaca mutite sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir. Zatim postepeno dodavati 7  kašika šećera, kašiku po kašiku i umutite u čvrst sneg. 
Lagano špatulom umešajte 150 g mlevenih, pečenih lešnika i doajte 2 kašike čokoladnog fila. Sve lagano sjedinite i prebacite smesu u pripremljen pleh. Peći otprilike 15  minuta, povremeno bacite pogled da li je pečena kora.
Ohladite koru i isecite je po dužini sa sve pek papirom.
Na isti način pripremite još jednu koru.
4. Kada su kore i fil ohlađeni prelazimo na filovanje. Odvojila sam 3 kašike fila sa strane, ostatk sam podelila na 3 dela.
 Koru staviti na tacnu sa papirom okrenutim na gore, skinuti papir i premazati filom. Tako uraditi i sa ostalim korama i filom. Na kraju tortu premazati sa one 3 kašike fila koje smo ostavili sa strane, u tankom sloju.
Odložiti u frižider da se ohladi i stegne.
5. Pripremiti ganache glazuru.
Neutralnu pavlaku za kuvanje zagrejati ali ne treba da provri! Preliti preko čokolade, ostaviti 1 minut pa dobro izmešajte dok se ne sjedini. Smesu prohladite pa prelijte preko torte i vratite u frižider. Dekorišite po želji.
Najbolje bi bilo da torta odstoji preko noći u frižideru. Pre posluživanja tortu ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi, da omekša.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna