уторак, 07. јануар 2020.

Čemberlen torta


Fantastična torta čiji je ukus nezaboravan! Grilijaš lešnici, orasi, čokolada, maslac garantuju uživanje za nepce. Moji su već posle prvog zalogaja rekli kako je ova torta najbolja sada! Nakon prelepe Interkontinental torte, isprobala sam Čemberlen tortu sa bloga Moje grne i nisam pogrešila. Gaga ima sjajne, proverene recepte, a ova torta je baš po mom ukusu, starinska, sa orašastim voćem, bez šlaga i ostalih sličnih dodataka.
Recept sam  malo izmenila, a vi bacite pogled i na original verziju.

Sastojci:

Za 2 kore
  • 12 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna

Fil
  • 12 žumanaca
  • 16 kašika šećera
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mlečne čokolade
  • 20 g vanilin šećera (2 kesice)
  • 400 ml mleka
  • 4 pune kašike gustina
  • 300 g maslaca

Grilijaš
  • 150 g šećera
  • 100 g pečenih lešnika

*Možete koristiti samo 100 g tamne čokolade, ne morate kombinovati obe vrste.

Priprema
 1.Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 6 belanaca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 150 g šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte špatulom  150 g mlevenih oraha i kašiku brašna. Veliki pleh od rerne 30 x40 obložite pek papirom, premažite maslacem i pospite brašnom i izručite smesu. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još jednom, treba da dobijete 2 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira i presecite uzduž na pola., kako bi dobili 4 kore. 
2. Umutiti penasto 12 žumanaca sa vanilin šećerom i 10 kašika šećera, dodati 4 kašike gustina i 100 ml mleka. Umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka, 300 ml staviti sa 6 kašika šećera da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok se ne zgusne kao kad kuvate puding, meni je bilo potrebno nekih 7 minuta. Skinite sa ringle, odmah u vrelo umeštajte izlomljenu čokoladu, mlečnu i tamnu. Prekrijte streč folijom i ohladite. U ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi. 
Podelite smesu na 4 dela.
3.  Pleh obložite pek papirom. U šerpici na nižoj temperaturi istopiti šećer do zlatne boje karamela, ubaciti lešnike i prodrmati šerpcu levo desno dok se svi lešnici ne uvaljaju u karamel. Nasuti smesu na pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi pa usitiniti pomoću avana ili secka. Nemojte usitiniti previše jer je draž kada se osete veći delovi grilijaša, ja sam usitnila jer moji tako vole.
4.  Prvu koru premazati filom, posuti grilijašem pa staviti drugu koru. Isto ponoviti i sa drugom i trećom korom. Kada stavite četvrtu premažite celu tortu filom i pospite grilijašem, dekorišite po želji. 
Tortu ostaviti da odstoji preko noći u frižideru, sutradan seći i služiti.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake