недеља, 19. април 2020.

Vaskršnja pogača


Mekana, pufnasta, predivna pogača! Pravljena je po receptu za Pufna pogaču i Najmekše puter kiflice. Testo je toliko fino i lepo za rad, svaki put me iznova oduševi! 



Sastojci:
  • 500g brašna + za posipanje (koristim pšenično meko, T-400)
  • 2,5 dcl toplog mleka
  • pola kocke svežeg kvasca (20g) ili možete koristiti pola kesice suvog kvasca (zavisi koliko je grama u kesici i za koju količinu brašna je predviđen)
  • malo tople vode, oko 50 ml
  • 1 kašičica soli
  • 2 ravne kašike šećera
  • 6 kašika ulja (koristim maslinovo)
Još:
  • 125 g maslaca
  • susam, laneno seme, chia seme 
  • žumance
  • 1 kašika ulja



Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta na toplom mestu da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, nasuti 5 kašika ulja i umesiti glatko testo. Mesim nekih 5 minuta.
Testo se ne lepi za prste i veoma je lako oblikovati ga. Oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom ( ja ga dobro ušuškam u malo ćebence) i ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.


Testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašniti jer se testo ne lepi, rasklagijati i premazati sa 100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi .Urolati, saviti u krug i seči na trake debljine oko 2 cm ali ne do kraja.


Svaku drugu traku okrenuti unutar obruča, trake izmedju malo izokretati, pogledajte na fotografiji kako treba da izgleda.


Napraviti loptice od alu folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.
Ređajte na pleh obložen pek papirom, moj je prečnika 24 cm, prekrijte pa ostavite da još jednom naraste, oko 30 minuta. Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom i semenkama po želji. Preko dodajte preostalih 25g seckanog maslaca.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Ja sam na pola pečenja prekrila folijom kako pogača ne bi previše potamnela.
Pečenu pogaču ostavite 10 minuta u plehu prekrivenu čistom krpom, a zatim uživajte!



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Karpatska krempita sa voćem