понедељак, 13. новембар 2017.

Dulce de leche (karamel krem)

Karamel krem je tako divan i nežan, užitak za nepce! Našla sam ga na blogu kod Cece- Vikend Kuvarica i uvek pravim po ovom receptu. 


Sastojci:
  • 500 ml mleka 
  • 200g kristal šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 30 grama maslaca (može i kokosov maslac)

Koristiti veću šerpu za kuvanje, od 3-4l jer od sode bikarbone i gustina mleko može da zapeni.
U posudu sipati gustin i sodu bikarbonu pa dodavati malo po malo hladnog mleka, do 100 ml, da dobijete glatku smesu bez grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i ost
avite da se kuva. Kad provri dodati prstohvat soli, zatim smanjiti temperaturu na najnižu, tek toliko da mleko vrijucka i dodati mu ono mleko pomešano sa sodom i gustinom. Promešati i nastaviti sa kuvanjem.
Kuvati oko 45 min, možda i malo duže, povremeno promešati varjačom.
Na kraju dodati i komadić maslaca i izmešati da se istopi. Na gustini dobija tek kasnije, kada se ohladi. Vi gustinu krema podesite po svojoj želji. Ukoliko želite da mu boja bude svetlija, više mlečna, umesto sode dodajte jednu kašičicu praška za pecivo. Ukoliko koristite sodu bikarbonu dobićete prelepu boju karamel mleka. 

Od ovih sastojaka dobićete oko pola kilograma krema.
* Karamel sa ovih fotografija je pravljen sa praškom za pecivo. 





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake