субота, 18. новембар 2017.

Ledene kocke

Ledeno osvežavajući dezert! Sa bloga http://www.maminajela.com/2011/03/ledene-kocke.html

Sastojci:
Kora
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
Sirup
  • 3 dcl vode
  • 120 g šećera
Fil
  • 7 dcl mleka + 1,5 dcl da se razmute brašno i šećer
  • 10 kašika šećera
  • 9 kašika brašna ili pola brašno, pola gustin
  • 1 kašika ekstrakta od vanile (možda je limun bolja opcija)
  • 250 g maslaca ili margarina
Glazura
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 dcl slatke pavlake
Priprema
Penasto umutiti jaja i šećer. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao, lagano mešajući, na kraju dodajte ulje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Sirup kuvati 2-3 minuta na tihoj vatri i zaliti pečenu  koru (topao sirup- topla kora).
Staviti mleko da se kuva. Po mleku ravnomerno nasuti 3 kašike šećera, na taj način šećer ravnomerno pada na dno i fil neće zagoreti niti se uhvatiti za dno.
Brašno (ili brašno i gustin), preostali šećer i ekstrakt od vanile (ili limuna) razmutiti sa 1,5dcl mleka, dobro izmešati da nema grudvica pa sipati u provrelo mleko, smanjiti temperaturu i kuvati dok se zgusne. Sve vreme mutiti mikserom da se ne bi stvorile grudvice. Gotov fil prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Maslac penasto umutiti, dodavati po kašiku fila stalno muteći mekserom. Premazati preko ohlađene kore i staviti glazuru.
Glazura se priprema tako što se na tihoj vatri ugreje slatka pavlaka i izlomljena čokolada, dobro izmeša i prelije preko kolača. Odložiti kolač u frižider, najbolje preko noći i sutradan seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač. 



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Karpatska krempita sa voćem