Sudar vazdušastog biskvita natopljenog šećernim sirupom, kremastog fila i čokoladne glazure, za potpuno uživanje u ukusu.
Kora
Sastojci:
Kora
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- 300 ml vode
- 120 g šećera
- 700 ml mleka + 150 ml mleka da se razmute brašno i šećer
- 10 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 1 kašika ekstrakta od vanile (možda je limun/menta bolja opcija)
- 250 g maslaca ili margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
Penasto umutiti jaja i šećer. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao, lagano mešajući, na kraju dodajte ulje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Sirup kuvati 2-3 minuta na tihoj vatri i zaliti pečenu koru (topao sirup- topla kora).
Staviti mleko da se kuva. Po mleku ravnomerno nasuti 3 kašike šećera, na taj način šećer ravnomerno pada na dno i fil neće zagoreti niti se uhvatiti za dno.
Gustin i preostali šećer i ekstrakt od vanile razmutiti sa 150 ml mleka, dobro izmešati da nema grudvica pa sipati u provrelo mleko, smanjiti temperaturu i kuvati dok se zgusne. Sve vreme mutiti mikserom da se ne bi stvorile grudvice. Gotov fil prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Maslac penasto umutiti, dodavati po kašiku fila stalno muteći mekserom. Premazati preko ohlađene kore.
Ganache se priprema tako što se na tihoj vatri ugreje slatka pavlaka, ne treba da provri, zatim se doda izlomljena čokolada, dobro izmeša i prelije preko kolača. Odložiti kolač u frižider, najbolje preko noći i sutradan seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.
Нема коментара:
Постави коментар