петак, 20. март 2020.

Pufna pogača



Pravljena je po receptu za najmekše puter kiflice, neeeverovatno mekana i ukusna! Svi koji su je probali oduševili su se ukusom i tražili recept.

Sastojci:
  • 500g brašna + za posipanje (koristim pšenično meko, T-400)
  • 2,5 dcl toplog mleka
  • pola kocke svežeg kvasca (20g) ili možete koristiti pola kesice suvog kvasca (zavisi koliko je grama u kesici i za koju količinu brašna je predviđen)
  • malo tople vode, oko 50 ml
  • 1 kašičica soli
  • 2 ravne kašike šećera
  • 6 kašika ulja (koristim maslinovo)
Još:
  • 125 g maslaca
  • susam
  • žumance
  • 1 kašika ulja


Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera, kašičicu brašna, malo tople vode i ostaviti 10 minuta da nadođe. U vangli sjediniti kašiku šećera, 250 g brašna, toplo mleko i nasuti nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna, so, nasuti 5 kašika ulja i umesiti glatko testo. Mesim nekih 5 minuta.
Testo se ne lepi za prste i veoma je lako oblikovati ga. Oblikovati u kuglu i premazati jednom kašikom ulja. Prebaciti testo u vanglicu, prekriti streč folijom i čistom krpom ( ja ga dobro ušuškam u malo ćebence) i ostavite 40 minuta na toplom, da lepo naraste.
Testo izručiti na radnu površinu, nije potrebno pobrašniti jer se ne lepi, rasklagijati i premazati sa 100 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi .Urolati i seči na parčiće debljine kao dva prsta. Ređajte na pleh obložen pek papirom, prekrijte pa ostavite da još jednom naraste, oko 30 minuta. Premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja, pospite susamom. Preko dodajte preostalih 25g seckanog maslaca.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Ja sam na pola pečenja prekrila folijom kako pogača ne bi previše potamnela.
Pečenu pogaču ostavite 10 minuta u plehu prekrivenu čistom krpom, a zatim uživajte!


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama