Idealna kombinacija dva omiljena slatkiša - cheesecake i stracciatela !
Sastojci:
Podloga
Fil
Dodatno
Glazura
Sastojci:
Podloga
- 300 g mlevene plazme
- 125 g maslaca
- 120 ml čokoladnog mleka
Fil
- 500 ml slatke pavlake (ovog puta je biljna iako radije koristim mlečnu)
- 500 g krem sira
- 1 kašičica arome vanile
- 100- 150 g kristal šećera
- 1 kesica želatina 10 g
Dodatno
- 80 g crne čokolade (koristila sam mlečnu)
- 80 g bele čokolade (ja sam kupila schogetten stracciatella)
- 80 plazme u komadima
Glazura
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
Priprema
Maslac ostaviti da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, da omekša. Umutiti dobro mikserom, dodati plazmu i čokoladno mleko i sjediniti mikserom, na najmanjoj brzini.
Smesu izručiti u kalup obima 24cm i utapkati prstima ravnomerno. Odložiti u frižider dok pripremate fil. Koristila sam acetatnu foliju ali mislim da može i bez nje.
Plazmu izlomiti na komadiće, crnu i belu čokoladu iseckati na stine komadiće ili izrendati. Želatin razmutiti u 4 kašike hladne vode, ostavitit 10 minuta da nabubri.
Dobro ohlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti. Krem sir umutiti sa šećerom i aromom vanile, ja sam mikserom na najmanjoj brzini, zatim u tu smesu dodati slatku pavlaku. Želatin otopiti na sasvim laganoj temperaturi, to traje tek nekoliko sekundi, dodati mu jednu kašiku smese od sira i pavlake, sjediniti i sve nasuti u smesu sa sirom i pavlakom. Lagano špatulom sjediniti smesu i podeliti na 2 dela. U prvi deo dodati crnu čokoladu, u drugi belu.
Filovati na sledeći način, preko podloge od plazme rasporediti fil sa crnom čokoladom, zatim poređati komadiće plazme i preko dodati fil sa belom čokoladom. Odložiti na hlađenje. Kad se dovoljno stegne skinite obruč i dekorišite ganache glazurom.
Ganache priprema
Čokoladu izlomiti na komade, dodati slatku pavlaku i staviti na srednju temperaturu i sačekati da se otopi (ne treba da provri!), zatim smesu prohladiti i preliti preko torte. Kad se ganache skoro stegao dekorisati tortu, dodati čokoladu, komadiće plazme...
Pozdrav, mozete li mi reci je li se zelatina otopi na vatri sama ili moram dodati malo mlijeka? Hvala
ОдговориИзбришиPozdrav Ivana, ja želatin razmutim u maloj džezvi i kad nabubri stavim na laganu temperaturu i mešam dok se ne otopi a to traje veoma kratko 😊 Zatim skinem sa ringle, dodam kašiku belog fila, sjedinim i onda sve naspem u beli fil i dobro sjedinim. Nadam se da sam Vam pomogla 😊
ИзбришиJeste, pomogli ste. Hvala vam puno 😊
ОдговориИзбриши