недеља, 21. јул 2019.

Knedle/ gomboce sa šljivama

Omiljena poslastica mog detinjstva. Na ovom blogu već postoji recept za knedle i evo još jednog koji je odličan!


Sastojci:

Testo

  • 600 g belog krompira
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 30 g maslaca
  • 200 - 300 g mekog brašna T400 ili više, po potrebi


Posip:

  • 60 g maslaca
  • 200 g prezle
  • 200 g šećera
  • 20 manjih šljiva
  • po želji čokolada 


Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, u posoljenoj vodi. Dok je još topao oguliti ga i dobro ispasirati. Ostaviti da se prohladi pa dodati prstohvat soli, umućeno jaje, maslac omekšao na sobnoj temperaturi, brašno i umesiti testo koje ne treba da bude previše lepljivo, a opet treba da bude pogodno za oblikovanje.
Kidati loptice od testa (ja nekad rasklagijam testo i podelim na 20 kvadrata približno iste veličine ) , rastanjiti na dlanu i u sredini staviti šljivu (nekad u sredinu šljive ubacim malo tamne čokolade), dobro zatvoriti lopticu sa svih strana i odložiti na pobrašnjenu radnu površinu.

Na srednjoj temperaturi otopiti maslac, dodati prezle, propržiti dok ne dobiju zlatnu boju, skinuti sa ringle i dodati šećer, dobro izmešati.

Knedle spuštati u kipuću vodu, kad isplivaju na površinu ostaviti ih još 5 minuta na nižoj temperaturi , zatim ih vaditi rupičastom kašikom i odmah uvaljati u posip. 
Od ove količine dobila sam 20 knedli.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama