Omiljena poslastica mog detinjstva. Na ovom blogu već postoji recept za knedle i evo još jednog koji je odličan!
Sastojci:
Testo
Posip:
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, u posoljenoj vodi. Dok je još topao oguliti ga i dobro ispasirati. Ostaviti da se prohladi pa dodati prstohvat soli, umućeno jaje, maslac omekšao na sobnoj temperaturi, brašno i umesiti testo koje ne treba da bude previše lepljivo, a opet treba da bude pogodno za oblikovanje.
Kidati loptice od testa (ja nekad rasklagijam testo i podelim na 20 kvadrata približno iste veličine ) , rastanjiti na dlanu i u sredini staviti šljivu (nekad u sredinu šljive ubacim malo tamne čokolade), dobro zatvoriti lopticu sa svih strana i odložiti na pobrašnjenu radnu površinu.
Na srednjoj temperaturi otopiti maslac, dodati prezle, propržiti dok ne dobiju zlatnu boju, skinuti sa ringle i dodati šećer, dobro izmešati.
Knedle spuštati u kipuću vodu, kad isplivaju na površinu ostaviti ih još 5 minuta na nižoj temperaturi , zatim ih vaditi rupičastom kašikom i odmah uvaljati u posip.
Od ove količine dobila sam 20 knedli.
Sastojci:
Testo
- 600 g belog krompira
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 30 g maslaca
- 200 - 300 g mekog brašna T400 ili više, po potrebi
Posip:
- 60 g maslaca
- 200 g prezle
- 200 g šećera
- 20 manjih šljiva
- po želji čokolada
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, u posoljenoj vodi. Dok je još topao oguliti ga i dobro ispasirati. Ostaviti da se prohladi pa dodati prstohvat soli, umućeno jaje, maslac omekšao na sobnoj temperaturi, brašno i umesiti testo koje ne treba da bude previše lepljivo, a opet treba da bude pogodno za oblikovanje.
Kidati loptice od testa (ja nekad rasklagijam testo i podelim na 20 kvadrata približno iste veličine ) , rastanjiti na dlanu i u sredini staviti šljivu (nekad u sredinu šljive ubacim malo tamne čokolade), dobro zatvoriti lopticu sa svih strana i odložiti na pobrašnjenu radnu površinu.
Na srednjoj temperaturi otopiti maslac, dodati prezle, propržiti dok ne dobiju zlatnu boju, skinuti sa ringle i dodati šećer, dobro izmešati.
Knedle spuštati u kipuću vodu, kad isplivaju na površinu ostaviti ih još 5 minuta na nižoj temperaturi , zatim ih vaditi rupičastom kašikom i odmah uvaljati u posip.
Od ove količine dobila sam 20 knedli.
Нема коментара:
Постави коментар