субота, 29. јун 2024.

 Posne vanilice sa orasima






Najdraža starinska poslastica, prelepe, prhke, nežne i malene, taman za jedan zalogaj.

Vanilice su vrsta tradicionalnog kolača u Srbiji, obavezne su za sva slavlja i proglašene su za najbolji sitni kolač na svetu!  


250 margarina

125 g šećera u prahu 

pola limuna

1 vanilin šećer 

100- 150 g oraha

400- 500g brašna, koristim T-400, meko, obavezno prosejano pre upotrebe 

Dodatno 

šećer u prahu

džem po izboru, koristila sam domaći od kajsije 


Priprema

Margarin, koji je prethodno neko vreme odstojao na sobnoj temperaturi, umutite sa šećerom da bude penasto. Dodajte rendanu koru i sok od pola limuna i vanilin šećer. Mutite nekoliko minuta, dodati orahe i postepeno dodavati brašno, nemojte odmah dodati celu količinu.

Sve dobro sjediniti, umesiti glatko testo, ne treba da se lepi za prste ali ne sme ni da se mrvi, rasklagijati na debljinu malog prsta. Najmanjom časicom za rakiju ili modelom po izboru vaditi testo i staviti u pleh obložen pek papirom. 

 Peći 8 - 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, treba da ostanu bele sa gornje strane, malo da porumene sa donje strane. Pečene odmah skinuti sa pleha. Prohladiti pa premazati tankim slojem džema po izboru i spajati, zatim uvaljati u prah šećer. Možete ih čuvati i u limenoj kutiji, što duže stoje biće lepše, ukusnije. 






Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Karpatska krempita sa voćem