субота, 29. јун 2024.

Karpatska krempita sa voćem





Valovita kora u kombinaciji sa predivnim poslastičarskim kremom i osvežavajućim filom od kupina. 

Ako volite princes krofne, obožavaćete i ovu poljsku verziju krempite odnosno džinovsku princes krofnu.  Ukus je božanstven, nije komplikovana za pripremu, treba samo biti strpljiv i sačekati da se kore i krem lepo spoje.

Ovaj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu čiji izgled oponaša valovito testo. 

Sastojci:

Testo

200 ml vode

80 g maslaca

pola kašičice soli (u pitanju je najmanja kašičica)

140 g glatkog brašna 

4 jajeta

Krema

600 ml mleka

150 g šećera

2 vanilin šećera

60 g gustina

2 jajeta

200 g maslaca (ja sam ubacila 150g)


Voćni fil:

400 g kupina ili drugog bobičastog voća

4 kašike šećera

1 puding sa ukusom vanile

100 ml vode

Dodatno

šećer u prahu za posipanje


Priprema :

Rernu zagrejte na 200 °C. 

Kalup prečnika 24 cm obložite pek papirom. 

U šerpicu sipati vodu i dodati maslac, so, ostaviti da provri. Kad provri, skinuti sa ringle pa dodati prosejano brašno, izmešati varjačom da se dobije glatka i kompaktna smesa. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi pa dodajte 4 jajeta jedno po jedno, nakon svakog dodavanja dobro umutiti mikserom. Dobićete glatku i sjajnu smesu, podelite je na 2 dela.

Prvi deo smese naspite u kalup, ravnomerno rasporedite i pecite 25 do 30 minuta bez otvaranja rerne. 

Isto ponoviti i sa drugim delom smese. 

Ohladiti obe kore. 

Za to vreme pripremite fil. 

500 ml mleka staviti sa šećerom i vanilin šećerom da se kuva.

U drugoj posudi umutiti cela jaja, dodati 100 ml mleka i gustin, umutiti tako da nema grudvica.

Kad mleko provri naspite malo vrelog mleka u smesu sa jajima, promešajte i sve vratite u provrelo mleko. Isključite ringlu i mešajte smesu nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Maslac ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi. Ohlađen fil malo umutite, dodajte kašiku po kašiku umućenog maslaca, dobro izmiksajte i fil je spreman.

Staviti kupine i šećer da se kuvaju, kad provri na tihoj vatri kuvati 10 minuta. Dodati puding koji ste izmešati sa 100 hladne vode, 

kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ohladite. 

Prvu koru staviti u kalup, rasporediti preko nje pola voćnog fila, zatim ide ceo vanila fil, 

ravnu stranu druge kore premazati voćnim filom i okrenuti tako da ta strana bude na vanila filu. 

Odložiti u frižider na 8 h. Pre služenja obilno posuti šećerom u prahu. 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama