среда, 25. јул 2018.

Krempita sa domaćim korama

Fantastična krempita, sa domaćim lisnatim korama, malo duže traje postupak ali je ukus vredan truda!


Za lisnato testo

Obično testo
  • 200 g brašna
  • 50 g Vital margarina za sve namene
  • 50 - 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • malo soli

Masno testo
  • 150 g Vital margarina za sve namene
  • 100 g brašna
  • malo soli

Fil
  • 8 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 1 dcl mleka
  • 100 g oštrog brašna
  • 2 velike kašike gustina

  • 8 belanaca
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
+
  • 1 l mleka
  • 2 vanilin šećera
I još
  • 500 ml slatke pavlakem
  • šećer u prahu

Prvo pripremiti lisnato testo.
U vangli izmešati brašno, so i  margarin koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi. 
Dodati jaje i 50 ml mleka, umesiti mekano testo koje treba malo da se lepi za ruke, ako je potrebno dodati još mleka. Ostaviti sa strane da odstoji i pripremiti masno testo.

U drugoj vangli sjedinite margarin koji nije preterano omekšao, brašno i so. Ja sam prvo umesila rukama, zatim mikserom, da bi se lakše mazao.

Na pobrašnjenoj površini rasklagijati obično testo što tanje, a masno testo podelite na tri dela. Premažite  prvim delom masnog testa dve trećine običnog testa koje ste raklagijali, zatim prvo preklopite nenamazanu trećinu pa namazanu. Preklopiti opet jednu stranu, pa drugu, kao knjigu.





Stavite  testo na pobrašnjeni tanjir, poklopite drugim tanjirom ili prekrijte providnom folijom i  odložite u frižider na 10 minuta. Zatim isti postupak ponovite još dva puta. Posle toga testo će biti spremno za pečenje.

Podelite ga na dva dela i rasklagijajte na veličinu 24x31. Prvi deo izbockajte viljuškom, prebacite na pek papir i u pleh veličine  23x30 i malo podignite testo uz pleh jer će se prilikom pečenja smanjiti. 


Pecite na 250 stepeni 10 minuta.
Drugu koru isecite na kocke  po površini (ne skroz), peći kao i prvu.
Pečene kore ohladiti.


Priprema fila
Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Ostaviti sa strane.
Litar mleka sa dva vanilin šećera staviti da provri. za to vreme mutiti žumanca sa šećerom 2- 3 minuta, dodati mleko, brašno i gustin i mutiti još 2- 3 minuta.
Kad mleko provri, smanjiti temperaturu, malo vrelog mleka nasuti u smesu sa žumancima, izmešati, zatim sve nasuti u provrelo mleko i kuvati 2- 3 minuta dok se ne zgusne. Dodati pola umućenih belanaca, mešati 1 minut, dodati ostatak i dobro izmešati još 1 - 2 minuta.
Fil odmah nasuti preko kore (ja sam koru stavila u pleh u kom se i pekla) i potpuno ohladiti.
Kad se ohladilo, umutiti slatku pavlaku i premazati preko fila, odozgo staviti drugu koru, oblino posuti šećerom u prahu, dobro ohladiti i služiti!
 Prijatno!


Izvor:
Sašina kuhinja 
Coolinarka 



Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama