Kad su poslastice u pitanju, u mojoj porodici su na mestu br. 1 princes krofne pa zatim sve ostalo. Iz tog razloga princeze pravim često i na različite načine, najčešće fil pravim sa celim jajima ili samo sa žumancima ali se i ovaj način pokazao kao odličan, čak su svi tražili krofnu više! Da pređemo na recept:
Sastojci:
Za fil
- 70 g brašna (koristim T-400)
- 70 g gustina
- 200 g šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 l mleka
- 125 g maslaca
Za testo
- 250ml vode
- 125ml ulja
- prstohvat soli
- 3 kašičice šećera
- 150 g brašna
- 4-5 jaja srednje veličine
Priprema:
Izmešati brašno, gustin, šećer, vanilin šećer i puding. Dodati 2dcl hladnog mleka i izmešajte tako da nema grudvica. Preostalih 8dcl mleka
staviti
da se zagreje na najjačoj temperaturi ali ne da počne da vri! Kad mleko
počne da se zagreva smanjiti temperaturu i dodati smesu od brašna,
gustina, šećera i pudinga i mešati dok ne provri i ne počne da se zgušnjava, za to će biti potrebno 5- 6 minuta.
Prekriti providnom folijom i ohladiti.
Za
testo sipati u šerpicu vodu i ulje, šećer i so, sačekati da provri. Kad
provri skloniti sa ringle i dodati brašno i sve dobro sjediniti dok se
dobije gusta i kompaktna smesa. Kad se prohladi (potrebno je
nekih 5-10 minuta) dodavati jaja, jedno po jedno i dobro izmešati, a za
to vreme ukljućiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Napuniti špric sa
zvedastim nastavkom i oblikovati krofnice na pek papiru. Peći 20 minuta
na 200 stepeni, još 15 minuta na 150 i 5 minuta ostaviti u isključenoj
rerni. Najbolje je vreme i temperatutu odrediti po poznavanju vaše rerne
ali nikako je ne otvarajte prvih 30 minuta!
Gotove krofnice kratko prohladiti, seći reckastim nožem pa ih ostaviti da se skroz ohlade.
U
fil, koji smo ostavili da se ohladi, dodati umućen maslac i sve dobro
izmiksati, puniti špric i filovati krofne. Gotove posuti prah šećerom i
uživati u ukusu!
Нема коментара:
Постави коментар