субота, 30. јун 2018.

Salašnjaci/ Salčići








Predivni, lisnati, hrskavi i jednostavni za pripremu.... Tope se u ustima i mirišu na vanilu i limun, neodoljivi... 
 





Sastojci:
  • 600 g brašna
  • 3 žumanceta
  • rendana kora jednog celog limuna
  • prstohvat soli
  • 3-4 dcl kisele vode

 Za premazivanje:
  • 400 g sala (očišćeno, samleveno ili izmiksano u blenderu)

I još:
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
Priprema:
U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.





Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate  i na svaki staviti kašičicu džema.

Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta.
Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.




2 коментара:

  1. Mmmmm, fenomenalno izgledaju i drago mi je da je receptic tako fino posluzio.... prijatnoo grickanje!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam puno, mi smo oduševljeni i mirisom i ukusom, odličan recept! Veliki pozdrav :)

      Избриши

Истакнути пост

Domaće krofne