Prvi put sam ih pravila po ovom receptu i svima se jako dopalo! Fil je divan, bez margarina/maslaca, vazdušast i kremast..
Testo:
Fil:
Prvo pripremiti fil.
Sipati u šerpu 800 ml mleka sa šećerom da provri.
U manju posudu nasuti 200 ml hladnog mleka, dodati žumanca, brašno, vanila burbon i umutiti da nema grudvica.
Kad provri mleko par kašika nasuti u smesu sa žumancima, izmešati i vratiti u provrelo mleko, smanjiti temperaturu i kuvati par minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, prekriti providnom folijom i prohladiti 15 minuta pa dodati belanca koja ste prethodno umutili u čvst sneg i sve sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. Ohladiti potpuno.
Za testo staviti vodu i ulje da provri, zatim umešati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Kratko prohladiti pa dodavati jedno po jedno jaje, varjačom mešati. Puniti špric i oblikovati krofne.
Ređati na pleh obložen pek papirom i peći 20ak minuta na 200°C i još 10 na 150°C. Ne otvarati rernu! Gotove krofne iseći reckastim nožem i potpuno ohladiti pa filovati.
Posuti prah šećerom i dobro ohladiti.
Testo:
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 100 g brašna
- 4 jajeta (koristila sam domaća, sitnija)
Fil:
- 1 l mleka (koristila sam domaće, kozje)
- 4 jajeta
- 12 kašika brašna ( ja sam ubacila 6 kašika gustina, 6 kašika brašna)
- 12 kašika šećera
- 1 kesica vanila burbon šećera (Dr. Oetker)
Prvo pripremiti fil.
Sipati u šerpu 800 ml mleka sa šećerom da provri.
U manju posudu nasuti 200 ml hladnog mleka, dodati žumanca, brašno, vanila burbon i umutiti da nema grudvica.
Kad provri mleko par kašika nasuti u smesu sa žumancima, izmešati i vratiti u provrelo mleko, smanjiti temperaturu i kuvati par minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, prekriti providnom folijom i prohladiti 15 minuta pa dodati belanca koja ste prethodno umutili u čvst sneg i sve sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. Ohladiti potpuno.
Za testo staviti vodu i ulje da provri, zatim umešati brašno i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Kratko prohladiti pa dodavati jedno po jedno jaje, varjačom mešati. Puniti špric i oblikovati krofne.
Ređati na pleh obložen pek papirom i peći 20ak minuta na 200°C i još 10 na 150°C. Ne otvarati rernu! Gotove krofne iseći reckastim nožem i potpuno ohladiti pa filovati.
Posuti prah šećerom i dobro ohladiti.
Нема коментара:
Постави коментар