петак, 31. јануар 2020.

Rozen torta II

Stara, proverena klasika. Puna oraha, bogatog ukusa.

Potrebno:

  • 8 korica za rozen tortu

Fil:
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml vode
  • 250 g maslaca
  • 400 g mlevenih oraha

Fondan:
  • 250 g šećera u prahu
  • oko 50 ml mlake vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica ekstrakta od maline ili manje, zavisi kakvu boju želite

Priprema
Nasuti u šerpicu 150 ml vode i dodati 300 g šećera, ostaviti da provri. Od trenutka kad počne da vri, smanjiti temperaturu na srednju i kuvati 3 minuta. Smanjiti temperaturu na najnižu , dodati 250 g maslaca iseckanog na kocke i mešati dok se ne rastopi. Skloniti sa ringle i dodati 400 g mlevenih oraha, dobro sjediniti . Odmah vrućim filom ravnomerno premazati sve kore, osim poslednje, meni je bila potrebna po jedna kutlača srednje veličine po kori. Prekriti tortu folijom, odložiti u frižider preko noći ili na nekoliko sati, pritisnuti nekom knjigom ili daskom. Sutradan skinuti foliju, premazati fondanom.

U posudu sipati 250 g šećera u prahu, dodati 1 kašiku limunovog soka i jednu kašičicu ekstrakta od maline. Postepeno dodavati mlaku vodu i mešati, treba da dobijete glatku smesu, ne previše gustu ali ni previše tečnu. Treba da bude takva da lepo možete da je premažete preko kore, a da ne curi. Ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider. Kad se sve lepo steglo seći skalpelom na štanglice 4x2.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.