среда, 21. март 2018.

Ekleri

Već neko vreme tražim odgovarajući recept za eklere ali nisam uspela da ga nađem pa pravim po ovom, koji je zapravo recept za princes krofne. Nama se jako dopada, a poseban ukus mu daje Vital margarin sa ukusom slatke pavlake  sa njim fil ima divan, pun ukus!


Sastojci:

Za fil

  • 75 g brašna
  • 75 g gustina
  • 250 g kristal šećera (ko ne voli toliko slatko može i 200g)
  • 1 puding od vanile
  • 1 vanila burbon šećer ili običan vanilin šećer
  • 1 l mleka
  • 125 g Vital margarin sa ukusom slatke pavlake 

Za testo

  • 250ml vode
  • 125ml ulja
  • prstohvat soli
  • 3 kašičice šećera
  • 150g brašna
  • 4 jajeta 
I još:
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja



Priprema:

Izmešati brašno, gustin, vanilin šećer, kristal šećer i puding. Dodati 2 dcl hladnog mleka i izmešajte tako da nema grudvica. Preostalih 8dcl mleka staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu i dodati smesu sa pudingom i mešati dok se ne zgusne.
Prekriti providnom folijom i ohladiti.

Za testo sipati u šerpicu vodu i ulje, šećer i so, sačekati da provri. Kad provri  dodati brašno i sve dobro sjediniti dok se ne dobije gusta, sjajna i kompaktna smesa. Kad se prohladi dodavati jaja, jedno po jedno i dobro izmešati, ja to radim varjačom, ne mikserom. Za to vreme ukljućiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Napuniti špric i oblikovati eklere dužine oko 8cm na pek papiru. Peći 20 minuta na 200 stepeni, još 15 minuta na 150 i 5 minuta ostaviti u isključenoj rerni. Najbolje je vreme i temperaturu odrediti po poznavanju vaše rerne ali nikako je ne otvarajte prvih 30 minuta!

Gotove eklere kratko prohladiti, seći na pola (po sredini) reckastim nožem pa ih ostaviti da se skroz ohlade. 

U fil, koji smo ostavili da se ohladi, dodati umućen margarin i sve dobro izmiksati, puniti špric i filovati eklere. 
Čokoladu istopiti sa dve kašike ulja, kratko prohladiti pa umakati gornju koru eklera ili dekorisati po želji. Ohladiti i uživati u ukusu!





Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna