Nisam ljubitelj posnih torti ali ukus ove Reforme je prevazišao moja očekivanja. Korice su mekane, sočne, od meda i oraha, fil je pun čokolade i oraha, tako da od mene definitivno imate preporuku i jedva čekam vaše utiske.
Sastojci:
Kore
150 g meda
100 g šećera
3 šoljice vode
200 g mekog brašna
150 g mlevenih oraha
1 kašičica sode bikarbone
Fil
300 g mlevenih oraha
250 g šećera
1 kesica vanilin šećera
šoljica vode
100 g posne crne čokolade, preporu
250 g margarina
Glazura
100 g čokolade za kuvanje
25 g margarina
3 kašike ulja
*šoljica je od 80 ml
Priprema
Rernu uključiti na 200°C.
Pleh 30x40 cm obložiti pek papirom.
Med, vodu i šećer izmešati dok ne dobijete ujednačenu smesu.
U drugoj posudi sjedinite prosejano brašno, orahe, sodu. Dodati u masu sa medom i lepo sjediniti. Ako vam se čini da je smesa previše retka dodajte još malo brašna, treba da bude poput smese za palačinke.
Smesu izliti u pleh, ravnomerno rasporediti i peći nekih 15 minuta dok ne porumeni lepo.
Pečenu koru ohladiti i podeliti na 3 jednaka dela.
U šerpicu nasuti šećer i vodu, zagrejati do ključanja. Kad provri, ostaviti na srednjoj temperaturi još 2 minuta.
Skloniti sa ringle, umešati prvo čokoladu pa orahe.
Ako vam je smesa previše gusta dodajte još malo vrele vode dok ne dobijete fino mazivu kremu.
Ohladiti. Ohlađenu kremu izmiksati sa umućenim margarinom.
Odvojiti nekoliko kašika za premazivanje torte sa strane, ostatak podeliti na 3 dela i filovati kore.
Sa strane možete dekorisati seckanim ili mlevenim orasima.
Kada se torta ohladi i stegne preliti je čokoladnom glazurom.
Čokoladnu glazuru pripremate tako što čokoladu, margarin i ulje stavite da se otopi na nižoj temperaturi.
Najbolja je kada odstoji dan, dva.
Recept je sa Coolinarike, gagaherc.
Нема коментара:
Постави коментар