субота, 13. април 2024.

Red Velvet




Famozna torta "Crveni somot" za istinske hedoniste, gde se prepliću fini, mekani, puterasti slojevi biskvita, obogaćeni kakao prahom i neodoljivom crvenom bojom, sa kremom na bazi mascarponea, slatke pavlake, vanile i bele čokolade..

Ja sam napravila pola mere, mini tortu prečnika 15 cm, a vama ispod pišem recept za prečnik 22 cm, ako želite standardnu tortu prečnika 26 cm pomnožite sve sastojke sa 1,5.


Sastojci:

Za biskvit:

125 g maslaca sobne temperature

200 g šećera 

2 vanilin šećera

2 jajeta

250 ml jogurta

crvena boja, koristila sam boju u prahu, intenzivna je i potrebna je mala količina 

250 g mekog brašna 

1 ravna kašika kakao praha, koristila sam organski

prstohvat morske soli

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica sirćeta 


Za kremu:

350 ml slatke pavlake

500 g mascarponea

100 g šećera u prahu

1 kašika arome vanile

100 g bele čokolade 


Priprema:

Rernu uključite na 200°C. Kalup prečnika 22 cm obložite pek papirom. 

Umutite penasto maslac sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok ne dobijete kompaktnu, penastu smesu.

U drugoj posudi sjedinite prosejano brašno, kakao i so.

Zasebno pomešajte jogurt sa crvenom bojom, intenzitet odredite sami.


Zatim naizmenično u smesu od jaja dodavati suve sastojke i jogurt pomešan sa bojom, mutite mikserom na najmanjoj brzini.

Na kraju u šoljicu naspite sodu i sirće, sačekajte da zapeni pa dodajte u smesu i sve lepo sjedinite.



Podelite na dva jednaka dela, ulijte u kalup i pecite 25-30 minuta, čačkalicom proverite da li je biskvit pečen.

Idealno bi bilo da imate dva kalupa, ako ne onda smesu pecite zasebno.


Ostavite biskvite da se potpuno ohlade pa ih preseliti na pola horizontalno, ukupno treba da dobijete 4 korice.


Viškove biskvita ostavite za dekoraciju.


Za kremu prvo otopite i prohladite belu čokoladu.

Zatim umutite slatku pavlaku, posebno kratko izmiksajte mascarpone, vanilu i šećer.

Sve lagano sjedinite, dodajte belu čokoladu i izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Krem podelite na 4 dela i filujte kore.

Rashladite je preko noći u frižideru.







Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama