Jednostavan za pripremu, sočan i pun čokolade!
Sastojci :
Biskvit
- 4 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje (koristim belgijsku, 49% kakao delova)
- 4 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv
- 100 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera (10g)
- 1 kašika ruma
Ganache
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema
Rernu uključiti na 180°C.
Umutiti belanca u čvrst sneg, ostaviti sa strane. U drugoj posudi umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati otopljen, prohlađen maslac i otopljenu čokoladu. Mutiti dok se ne sjedini. Dodati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo, sjediniti. Lagano dodavati sneg od belanaca i špatulom sve sjediniti, izliti smesu u pleh 30x20. Premazati samo dno smese maslacem i posuti brašnom, stranice nemojte da se ne bi desilo da kasnije ganache iscuri sa strane.
Staviti da se peče 15-20 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Dok se biskvit peče, prokuvati mleko sa šećerom i rumom.
Gotovu koru izbockati čačkalicom, preliti vrelim mlekom, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pripremiti ganache.
Slatku pavlaku zagrejati ali ne treba da vri. Preliti čokoladu, ostaviti tako minut- dva pa dobro izmešati i sjediniti. Malo prohladiti pa preliti biskvit (treba da bude mlak). Odložiti u frižider da se ohladi i stegne, seći na kocke i služiti. Kao dekoraciju sam iskoristila kiselu pavlaku 20% mm pomešanu sa vanilin šećerom. Može i šlag, slatka pavlaka ili bez dekoracije.
Rernu uključiti na 180°C.
Umutiti belanca u čvrst sneg, ostaviti sa strane. U drugoj posudi umutiti penasto žumanca sa šećerom, dodati otopljen, prohlađen maslac i otopljenu čokoladu. Mutiti dok se ne sjedini. Dodati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo, sjediniti. Lagano dodavati sneg od belanaca i špatulom sve sjediniti, izliti smesu u pleh 30x20. Premazati samo dno smese maslacem i posuti brašnom, stranice nemojte da se ne bi desilo da kasnije ganache iscuri sa strane.
Staviti da se peče 15-20 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Dok se biskvit peče, prokuvati mleko sa šećerom i rumom.
Gotovu koru izbockati čačkalicom, preliti vrelim mlekom, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pripremiti ganache.
Slatku pavlaku zagrejati ali ne treba da vri. Preliti čokoladu, ostaviti tako minut- dva pa dobro izmešati i sjediniti. Malo prohladiti pa preliti biskvit (treba da bude mlak). Odložiti u frižider da se ohladi i stegne, seći na kocke i služiti. Kao dekoraciju sam iskoristila kiselu pavlaku 20% mm pomešanu sa vanilin šećerom. Može i šlag, slatka pavlaka ili bez dekoracije.
Нема коментара:
Постави коментар