недеља, 23. фебруар 2020.

Kroasan kifle

Lisnate, spolja hrskave, a unutra mekane kao duša! Obožavam miris koji se širi kuhinjom, puter i vanila, ko bi mogao odoleti!



Sastojci 

  • 500 g brašna + 100g (koristila sam T-400)
  • 20 g svežeg kvasca 
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja

Za premazivanje testa

  • 125 g maslaca


Dodatno 

  • 1 jaje
  • šećer u prahu za posipanje

Zagrejati mleko da bude mlako. U malo mleka, otprilike 50 ml, rastopiti kvasac i dodati 1 kašičicu šećera.Ostaviti 10 minuta da nadođe.
U dublju vanglu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini i nasuti nadošli kvasac, mlako mleko , mlak jogurt, so i zamesiti testo. Brašno dodavati postepeno, po potrebi dodati više od 500g i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Premazati jednom kašikom ulja pa još malo premesiti. Prekriti streč folijom i krpom i ostaviti da narasta pola sata, na toplom mestu.

Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi pa ga mikserom umutiti, podeliti na 7 delova.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podeliti na 8 jednakih delova. Svaki deo rasklagijati na veličinu manjeg tanjira, premazati maslacem, preklopiti i tako raditi do osme jufkice, nju ne treba premazivati. Prekriti streč folijom i odložiti u frižider na 10 - 15 minuta da se maslac stegne, bolje će se rasklagijati testo ako je hladan. Rasklagijati, ne previše tanko i podeliti na 16 delova ili manje, ako želite veće kroasane. Filovati po želji, ja sam koristila domaći džem od kajsije i nutellu. Ređati na pleh obložen pek papirom, prekriti streč folijom i ostaviti 45 minuta da narastu još jednom.

Premazati umućenim jajetom i ubaciti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 200 stepeni, peći do zlatne boje, otprilike 15- 20 minuta.
Prohladiti, posuti prah šećerom i uživati u ukusu!



Izvor Cooking with Zoki

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama