понедељак, 6. мај 2019.

Beli Egipat

Ova torta je bila moj izbor za Vaskrs. Prelepe korice od belanaca sa lešnikom, neodoljiv kuvani fil sa žumancima, maslacem, belom čokoladom... Nas je osvojila na prvi zalogaj, od mene imate sve preporuke!



Sastojci:
Za 3 korice

  • 9 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenog, pečenog lešnika
  • 3 kašike brašna


I fil

  • 9 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice Dr. Oetker Vanilin šećer
  • 750 ml mleka
  • 7 kašika Dr. Oetker Gustin
  • 100 g maslaca
  • 150 ml slatke pavlake (koristila sam biljnu jer nisam našla mlečnu)
  • 100 g bele čokolade


II fil

  • 350 ml slatke pavlake
  • 50 g sirnog namaza
  • *ako koristite mlečnu slatku pavlaku dodajte 2 kašike šećera u prahu


Još:

  • 100 g mlevenog, pečenog lešnika


Dekoracija:



Priprema
1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

2.Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 4 kašike mlevenog lešnika i  kašiku brašna. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.


3. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte gustin i mleko, izmiksajte, ostatak mleka stvaite da provri.
Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne pa umešajte belu čokoladu izlomljenu na kockice. Skinite sa ringle,prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte umućenu slatku pavlaku i umućen maslac, sve dobro sjediniti. Odvojite nekoliko kašika fila za premazivanje torte na kraju.
4. Umutite slatku pavlaku, dodajte sirni namaz i sjedinite.
5. Filujte tortu na sledeći način:

biskvit – krema 1 – krema 2 – posuti lešnicima

biskvit- krema 1- krema 2- posuti lešnicima
biskvit- kremom 1 premazati celu tortu, sa strane zalepiti listove čokolade

Izrada čokoladne dekoracije

Čokoladu otopiti na pari, izručiti na tacnu obloženu pek papirom i staviti u zamrzivač na 5- 10 minuta. Izvaditi, iseći na kocke željene veličine, posuti Dekor Mix srcima i vratiti u zamrzivač da se potpuno stegne pa dekorisati tortu.



Izvor: kolaci.biz



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake