среда, 16. јануар 2019.

Čoko- lešnik kocke




Kad god sam u žurbi, a želim lep i  ukusan kolač, ja izaberem Dr. Oetker Gotove kore za tortu. Do sada sam isprobala Dr. Oetker Rozen kore i Dr. Oetker Krem kore, a sada je red došao i na Dr. Oetker Kakao kore. U kombinaciji sa fantastičnom kuvanom kremom sa žumancima, maslacem, lešnikom i glazurom od crne čokolade dobićete sjajan desert, tako kremast i fin da ćete se teško zaustaviti na jednoj kocki.


Potrebno:



Fil

  • 5 žumanaca
  • 140 g kristal šećera
  • 1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećer
  • 3 kašike gustina
  • 400 ml mleka
  • 200 g maslaca
  • 50 g mlevenog, pečenog lešnika


Glazura

  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika masti
  • 50 g mlevenih, pečenih lešnika


1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.
2. Žumanca, vanilin šećer i kristal  šećer lagano umutite, dodajte gustin i 100 ml mleka, dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, malo vrelog mleka sipajte u smesu sa žumancima i izmešajte, a zatim tu smesu vratite u  provrelo mleko i mešajte 2-3 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Zatim dodajte lešnik i još malo izmešajte.
Ostavite fil da se prohladi nekoliko minuta, podelite ga na 3 dela i fulujte kore. Kad nafilujte kolač prekrijte ga streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi odozgo stavite neku težu dasku ili knjigu i odložite kolač u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
4. Narednog dana kolač izvaditi iz  frižidera i ostaviti da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi, zatim preliti glazurom.
Na pari istopiti 100 g čokolade i 1 kašiku masti. Kad se čokolada istopi ostaviti da se malo prohladi pa preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi pola sata. Nakon pola sata kolač odložiti na hladno mesto. Kad se sve lepo stegne seći skalpelom na kocke 5x5 cm.



U saradnji sa:

2 коментара:

  1. Isprobala sam ove korice za minjone. Pokazale su se odlično tako da sam prezadovoljna. Takođe i one sa vanilom kao i rozen korice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je drago da Vam se dopadaju ove korice i da Vam je kolač sa njima uspešan! Veliki pozdrav :*

      Избриши

Истакнути пост

Domaće krofne