Pošto sam veliki ljubitelj kokosa, odlučila sam da ova torta bude moja rođendanska. Kremasta, lagana, torta koja osvežava svojim sastojcima, nezaboravnog ukusa! Htela sam da je je napravim sa kokos Lino Ladom ali sam našla samo ovu sa lešnicima, ali i ovakav spoj je savršen :)
Inspiraciju sam našla na https://www.kolaci.biz/kokos-torta.html i
http://slatkisvijet.com/linolada-torta-s-kokosom-i-malinama, oba recepta su odlična, a ja sam ih spojila u 1!
Ovako je trebao da glasi uvod, a ja moram još da dodam da me kora pošteno namučila! Prvo sam dodala 200 g kokosa i bilo je pregusto, kora uopšte nije narasla pa sam odlučila da napravim drugu. U drugu smesu sam dodala 150 g kokosa i opet isti problem... pošto mi je tada već u kuhinji bilo 183 stepena, nisam htela da pečem i teći put već sam iskoristila samo ovu jednu koru... Nisam je presekla na dva dela jer nisam mogla, ali na kraju je i ovako ispala super....
Sastojci:
Biskvit
- 8 belanaca
- 150 g šećera
- 200 g kokosa ( ja sam pravila sa 150, možda sam čak trebala i sa 100 g)
- 20 g glatkog brašna
- 8 žumanaca
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g gustina
- 200 g maslaca
200 g kupina (svežih ili smrznutih)
3 kašike šećera
20 g gustina
10 g maslaca
I još:
4 kašike Lino Lade Gold sa lešnicima (ili nutela, eurokrem)
300 ml slatke pavlake
mleko za prelivanje kora
Priprema:
1.Belancima dodati prstohvat soli i mutite dok ne dok ne postanu čvrsta na dodir pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju lagano varjačom umešajte kokos i brašno.
Dno kalupa (24cm) obložite pek papirom pa izlijte smesu i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta, dok ne postane lagano žuta.
Koru ohladiti i preliti sa malo mleka.
2.Za pripremu fila žumanca, šećer, gustin i malo mleka umutite da nema grudvica, ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, dodajte malo vrelog mleka u smesu sa žumanicma, zatim sve zajedno vratite u provrelo mleko i kuvajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Kuvanu kremu prekrijte providnom folijom i ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu kremu dodajte, kašiku po kašiku, umućeni maslac i sve dobro sjedinite.
3.Za voćni fil kupine izgnječite viljuškom, kuvajte ih na srednjoj temperaturi dok ne provri.
Pomešajte gustin i šećer sa malo vode i zakuvajte u maline.
Pre skidanja sa vatre umešajte maslac, ostavite da se ohladi.
4.Tortu slažite u kalup u kom se pekao biskvit i to na sledeći način:
kora- lino lada- polovina fila- voćni fil od kupina- druga polovina fila
Tortu odložite u frižider na nekoliko sati, da se dobro stegne, zatim premažite slatkom pavlakom i dekorišite po želji.
Нема коментара:
Постави коментар