субота, 13. јануар 2018.

Bela voćna torta


Kremasta i fina, dobro ohlađena je raj za nepce! Kora od belanaca dobro natopljena preko noći u mleku, poslastičarski krem sa dodatkom bele čokolade, mlečna slatka pavlaka, voće po želji... Prava letnja poslastica!

Sastojci :
  • 7 belanaca
  • prstohvat soli
  • 7 kašika šećera
  • 7 ravnih kašika brašna (koristila sam belo, meko, pšenično, T- 400, obavezno prosejano)
Za prelivanje kore
  • 250 ml mleka
  • 2 vanilin šećera
Za fil
  • 600 ml mleka
  • 7 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g gustina
  • 200 g maslaca
  • 50 g kvalitetne bele čokolade
  • voće po želji, ja sam izabrala kupine i ribizle
  • 300 ml mlečne slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
Priprema
Rernu zagrejati na 150°C.
Okrugli kalup obima 24 cm obložiti pek papirom, stranice premazati maslacem i posuti brašnom, ja uvek malo i papir premažem maslacem kako bi se lakše odlepio sa kore.
Odvojiti belanca i žumanca.
Belanca mutiti sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, zatim postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrst šne.
Špatulom lagano umešati brašno, nasuti smesu u kalup i peći 20 minuta na 150°C. Za to vreme staviti 250 ml mleka da provri sa dva vanilin šećera. Gotovu koru malo prohladiti, odvojiti od pek papira, staviti na tacnu ili pleh pa preliti toplim mlekom i ostaviti da dobro upije tečnost, najbolje bi bilo odložiti preko noći u frižider.
Fil takođe napraviti uveče i ostaviti preko noći u frižideru, sutradan filovati.
500 ml mleka staviti da provri, u drugoj posudi umutiti žumanca sa šećerom, gustinom i 100 ml mleka. Kad mleko provri, nasuti malo u smesu sa žumancima, izmešati i vratiti sve u provrelo mleko. Kuvati nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne.
Skinuti sa ringle i odmah dodati maslac i čokoladu izlomljenu na kocke. Dobro sjedniti žicom ili mikserom.
Prekriti prozirnom folijom, ohladiti na sobnoj temperaturi pa odložiti u frižider na hlađenje.
Sutradan umutiti slatku pavlaku sa kesicom vanilin šećera.
Umutiti ohlađenu žutu kremu.
Voće oprati, ocediti, osušiti na ubrusu.
Filovati tortu na sledeći način:
Kora - žuta krema - slatka pavlaka- voće.
Servirati odmah ili odložiti na još nekoliko sati u frižider.

Izvor: Coolinarika - Pomoravka





4 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Molim te, oprosti mi što se ovako kasno javljam, kao prvo bila nam je slava, pripreme oko nje i onda sam zaboravila...molim te, izvini.
    Ovu tortu kad sam prvi put probala kod naših kumova na slavi me je jednostavno oduševila i zaista se radujem da se i vama dopala, inače, kremaste voćne torte obožavam. Još jednom, od srca ti hvala i molim te, izvini. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zorice, nema potrebe da se izvinjavate! Torta je odlična, svi degustatori su bili oduševljeni, sledeći put je pravim sa šumskim voćem! 😊 Hvala što ste podelili recept sa nama , puno pozdrava 😊

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Tricolor cheesecake