четвртак, 25. јануар 2018.

Karpatska krempita

Ukusom podseća na "našu" krempitu a pomalo i na princes krofne..  Recept sam videla još davno u grupi Lepi Brka Gastronomad, a evo ga i na sajtu https://www.gastronomad.rs/recept319.html 
Što se nas tiče ovo je nešto mnooogo dobro i ukusno !

Za koru
2,5 dl vode
125 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
125 g margarina/maslaca
5 jaja
Za fil
250 g margarina/maslaca
5 žumanaca
200 g šećera
1 kesica burbon vanila šećera (ja sam stavila kašičicu ekstrakta vanile)
50 g gustina
40 g brašna
1,2 l mleka
Za posipanje
prah šećer
U šerpicu sipati vodu, dodati iseckan margarin i mešajte na srednjoj temperaturi sve dok se margarin ne istopi. Ja sam sačekala da provri. Skinite sa ringle, dodajte brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo, zatim vratite na ringlu i mešajte dok smesa na postane ujednačena i glatka- kao za princes krofne. Ostavite da se prohladi pa postepeno umešajte jedno po jedno jajae i mutite mikserom sve dok smesa ne postane kompaktna. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pleh od rerne 30x40 obložite pek papirom i tanko razmažite smesu. Umesto u jedan veći pleh koru možete podeliti i u dva manja. Pecite 25 minuta. Gotovu koru isecite na dva dela i ostavite da se potpuno ohladi.

U dublju šerpu sipajte litar mleka i 200 g šećera. Ostavite da provri. Preostalih 200 ml mleka pomešajte sa žumancima, brašnom i gustinom, vanilom i dobro izmešajte da nema grudvica. Nekoliko kašika kuvanog mleka sipajte u smesu sa žumancima i promešajte, zatim lagano naspite u provrelo mleko i mešajte na tihoj vatri dok ne provri opet. Sklonite sa ringle, prekrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutite margarin penasto i dodajte ohlađenom filu, zatim premažite ravnomerno preko kore i odozgo stavite drugu koru. Lagano pritisnuti i odložiti u frižider da se lepo ohladi. Pre služenja obilno posuti prah šećerom.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna