петак, 22. децембар 2017.

Suncokret pogača

Divna, meka, jako ukusna... Recept sam pronašla na blogu http://kodbakeugostima.blogspot.rs/?m=1

Sastojci:
  • 500g brašna
  • 50ml ulja
  • 250ml mleka
  • 100g svinjske masti (može i maslac/margarin)
  • 1 jaje+ 2 žumanceta
  • malo soli
  • 1 kašičica šećera
  • pola kocke kvasca (20g ili 5g suvog kvasca)



Priprema:
Izmrviti kvasac u malo mlake vode, dodati kašičicu šećera. Ostaviti 10ak minuta da nadođe. Kad nadođe dodati 1 jaje, mleko, ulje, so i brašno i zamesiti glatko, srednje tvrdo testo. Pokriti ga providnom folijom i krpom i ostaviti pola sata da nadođe. Kad nadođe bago ga premesiti pa podeliti na 11 kuglica. Pet loptica razvući na veličinu kalupa i svaku, sem poslednje- pete, premazati mašću koju ste pomešali sa 1 žumancetom i ređati jednu na drugu. Nožem iseći na četiri dela, skoro pa do kraja (pogledajte sliku), pa na 8 i svaki ugao zavrnuti spolja.
Zatim na isti način obraditi i drugih pet kuglica, koje pravimo manje jer ih stavljamo u prazan prostor gde su bili uglovi koje smo zavrnuli i na isti način ih poseći (kao na slici). Vodite računa da vam latice iz drugog reda budu između latica iz prvog reda. 


U sredinu staviti jedanaestu lopticu, opet pogaču prekriti folijom pa krpom i ostaviti još pola sata da nadođe. Nadošlu pogaču premažite prvo mašću, zatim razmućenim žumancetom i pospite semenkama.
Peći na 200°C 40-45 minuta. Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne