уторак, 12. децембар 2017.

Lisnata pogača

Recept sam pronašla na blogu http://pomoravka1.blogspot.rs/search?q=Lisnata+pogača+ i mogu  vam reći da je zaista fantastična! Već na prvi zalogaj je postala jedna od mojih omiljenih pogača!

Sastojci:
  • 12 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika brašna
  • 700 g brašna
  • 200 g kisele pavlake
  • 250 ml mlaćenice ( buter milk, jogurt )
  • 2 žumanceta
  • 50 ml otopljenog maslaca/margarina
 Za premazivanje testa :
  • 150 g maslac/margarina
  • 1 jaje ( ili samo žumance sa kašikom mleka )
  • susam, laneno seme, seme suncokreta


Priprema:

*Svi sastojci treba da budu sobne temperature, osim mlaćenice (jogurta), koju zagrevate.
Zagrejati mlaćenicu (ja sam koristila jogurt) i dodati kvasac, kašičicu šećera,kašiku brašna, sve lepo sjediniti. Ostaviti na toplom 10ak minuta, da kvasac nadođe..
Brašno prosejati u veću posudu, dodati so, nadošli kvasac, kiselu pavlaku, blago umućena žumanca i otopljen maslac. Sve to sjediniti, prvo varjačom pa rukama, dok ne počne testo da se odvaja od stranica posude. Izručiti na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo (ako se testo lepi dodavati, po malo, još kašiku dve brašna).
Oblikovati u loptu, vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili i premazati testo uljem. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da nadođe još jednom i da se udvostruči.
Nadošlo testo 
premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Podeliti na 7 jufkica i svaku jufkicu ponovo premesiti, ostaviti na stranu i prekriti providnom folijom i pustiti desetak minuta da se testo odmori.
Svaku jufkicu rastanjiti oklagijom u veličini malog plitkog tanjira i premazati maslacem, koji ne treba da rastopite već prstima kidati komadiće i razmazati vrlo blago preko testa. Neka ostanu komadići maslaca.
Svaku sledeću jufkicu koju rastanjite prvo prebacite preko prethodno namazane, blago podviti krajeve svuda okolo jufkice pa tek onda premazivati puterom.
Kada ste završili sa jufkicama, oblikovati loptu od premazanih jufkica, malo spljosniti rukom odozgo, prekriti providnom folijom i odložiti u frižider na pola sata.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo što više možete, ali budite pazite da vam maslac ne izađe iz testa. Krug bude poprilično veliki i na sredini testa iseći dve lente po dužini i preseći ih na pola po celoj sredini testa. Premazati testo sa malo otopljenog putera. Lente uviti u rolate i staviti na sredinu tepsije, veličine 28cm prečnika ,koju ste podmazali.
Preostale 4 četvrtine testa iseći na trouglove, pazite da trouglovi budu podjednake veličine.
Svaki trougao uvijati tako da idete po ivici testa.
Ređati uvijene trouglove oko uvijenih rolata, koji su na sredini tepsije,širu,tupu stranu trougla staviti do ivice tepsije.Kada ste završili sa ređanjem trouglova, pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata da još malo naraste.
Za to vreme zagrejte rernu na 200*C ( ili na kojoj temperaturi inače pečete hleb).
Naraslo testo premazati celim jajetom koje ćete umutiti sa kašikom mleka, a možete i samo sa belancetom, preostalim od testa ( dovoljno je jedno belance, koje ćete blago umutiti viljuškom ) posuti susamom i lanenim semenom, mođete i sa semenom suncokreta.
Peći oko 45min., na pola pečenja prekriti alu folijom.
Pečenu pogaču ostaviti na žici, u tepsiji, da se prohladi pa tek onda poslužiti.







Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna