среда, 11. јун 2025.

Brze fritule sa jogurtom

Fine, mekane, mini krofnice. Brzo se pripremaju, bez čekanja da testo naraste i uopšte ne upijaju ulje.



Sastojci:

180 ml jogurta

1 jaje

2 vanilin šećera 

prstohvat soli

2 kašike šećera 

200 g glatkog brašna

1 kesica praška za pecivo (ja sam ubacila pola kesice, ako želite možete i celu, biće mekše) 

1 čep rakije ili ruma

1 l ulja

*po želji u smesu možete ubaciti rendanu koru od limuna, jabuku, kašičicu cimeta ... 


Priprema :

U posudi sjedinite jogurt, jaje, vanilin i kristal šećer, so, rakiju. Dodajte prosejano brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, izmešajte, treba da dobijete gusto testo. 

U dubljem loncu zagrejte ulje na najjačoj temperaturi, zatim smanjite na srednju. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, uronite drvenu varjaču u ulje koje se greje u tiganju. Mehurići u ulju oko uronjene varjače, pokazatelj su da je ulje dovoljno zagrejano.

Ako pečete na jačoj temperaturi fritule će vam unutra ostati žive, zato obavezno smanjite na srednju. 

Dve male kašičice uronite u vrelo ulje, zatim jednom zahvatite smesu, a drugom je skidajte u ulje. 

Primetićete da se fritule same okreću, gotove su kada lepo porumene sa obe strane. 

Gotove fritule vaditi rupičastom kašikom i spuštati na ubrus da upije višak masnoće. Najukusnije su tople.

Izvor: Natašine slastice.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Mramorni kuglof