Mirisno, mekano, pufnasto klupko od testa, puno cimeta, posuto bisernim (granuliranim) šećerom..
Sastojci za 13 rolnica:
Testo
75 g maslaca sobne temperature
225 ml mlakog mleka
1 kesica suvog kvasca (za 500g brašna)
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
400- 450 g mekog belog brašna
Fil
70 g maslaca sobne temperature
70 g kristal šećera
2 kašike cejlonskog cimeta
Za premazivanje:
1 jaje
malo vode, prstohvat soli
Dodatno:
šećer u granulama
Sirup:
100 ml vode
100 g šećera
U malo toplog mleka razmutiti kvasac i šećer, ostaviti na toplom da nadođe, 10 minuta. U dublju posudu prosejati pola količine brašna, dodati so, mleveni karanfilić, izmešati. U sredini napraviti udubljenje i dodati maslac iseckan na kockice, mlako mleko i nadošli kvasac. Postepeno dodavati ostatak brašna i umesiti glatko i elastično testo, ostaviti 45 minuta na toplom, da se udvostruči.
Rasklagijati na debljinu 1/2 cm i premažite ravnomerno umućenim maslacem, pospite šećerom pa cimetom, preklopite i još malo rasklagijajte.
Secite na trake širine 1 cm, svaku traku umotajte u klupko, pogledajte neki video na YouTube kako se to radi.
Ostaviti da odstoji na toplom još 20- 30 minuta, a rernu uključiti da se zagreje na 200°C. Neposredno pre pečenja premazati umućenim jajetom, obilno posuti šećerom u granulama. Peći oko 25 minuta, dok ne porumeni lepo. Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i premazati rolnice odmah po vađenju iz rerne, da bi bile sočne.
Prohladiti i uživati u ukusu.
Šećer u granulama možete i sami napraviti tako što ćete u 100 g kupovnog šećera u prahu (sadrži skrob) dodati 10 ml vode i umesiti glatko testo, izrendati na pek papir. Za to vreme rernu zagrejati na 50°C pa isključiti i ubaciti pleh sa šećerom. Ostaviti preko noći u rerni. Sutradan prebaciti u teglicu i koristiti po potrebi.
Нема коментара:
Постави коментар