понедељак, 17. август 2020.

Kokos rapsodija



Dobitna kombinacija za sve nas, ljubitelje kokosa i bele čokolade! Da bi ukus bio potpuniji dodala sam i lino ladu sa ukusom kokosa i oduševljena sam ukusom. Korica od belanaca i kokosa nije nimalo suva jer sam je natopila mlekom, fin i lagan poslastičarski krem i završnica od bele čokolade. Poprilično je jaka i slatka pa šećer možete po vašem ukusu smanjiti, ja bih sledeći put izbacila sloj lino lade sa kokosom i umesto njega bih ubacila voćni fil, a umesto ganache glazure bih premazala preko fila umućenu slatku pavlaku.

Sastojci :
Kora
  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 2 ravne kašike brašna (koristim T-400,meko)
Za prelivanje kore
  • 150 ml toplog mleka
Fil
  • 5 žumanaca
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 50 g gustina
  • 200 g maslaca
Ganache
  • 100 ml mlečne slatke pavlake
  • 200 g kvalitetne bele čokolade
Dodatno
nekoliko kašika lino lade sa ukusom kokosa (nije neophodno)
Priprema
Belancima dodati prstohvat soli i mutite dok ne dok ne postanu čvrsta na dodir pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju lagano špatulom umešajte kokos i brašno.
Dno kalupa (24 ili 22 cm) obložite pek papirom, stranice premažite maslacem i pospite brašnom pa izlijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 - 15 minuta, dok ne postane lagano žuta.
Za to vreme zagrejte mleko.
Pečenu koru prohladiti i dok je u kalupu ravnomerno preliti toplim mlekom. Ovakve kore sporije upijaju tečnost.
Kada upije mleko, preokrenite je na tacnu i skinite pek papir.
Za pripremu fila žumanca, šećer, gustin i malo mleka umutite da nema grudvica, ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, dodajte malo vrelog mleka u smesu sa žumancima, zatim sve zajedno vratite u provrelo mleko i kuvajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta. Kuvanu kremu prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte, kašiku po kašiku, umućen maslac i sve dobro sjedinite.
Koru pažljivo premažite tankim slojem lino lade, preko rasporedite fil. Odložite u frižider i za to vreme pripremite ganache.
Slatku pavlaku stavite da se zagreje na srednjoj temperaturi ali ne sme da provri.
Skinite sa ringle i prelijte preko izlomljene čokolade, dobro izmešajte i prelijte preko fila.
Kad se malo stegne dekorišite po želji. Treba da odstoji preko noći u frižideru.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake