петак, 31. јул 2020.

Šekerpare/ Şekerpare


Htela sam da pravim klasične urmašice ali našla sam ovaj recept i toliko je neodoljivo izgledao da sam odmah morala da napravim!
Prelepa orijentalna poslastica natopljena šećernim sirupom, meka, sočna.... Jedan od popularnih recepata u turskoj kuhinji. Izuzetno je lako napraviti ih, a ukus će vas oduševiti! Možete ih posuti pistaćima, ustinjenim lešnicima, kokosovim brašnom...

Sastojci :
Za agdu (sirup)
  • 3 čaše vode
  • 3 čaše kristal ećera
  • 3-4 kapi limunovog soka
Testo:
  • 125 g maslaca
  • 1 čaša šećera u prahu
  • 1 celo jaje + 1 belance
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo (10g)
  • 2,5 kašike griza
  • 2,5 - 3 čaše brašna (koristila sam pšenično, T-400, meko)
Dodatno
  • 1 žumance
  • 1 supena kašika vode
  • 1 supena kašika ulja
*časa je od 200 ml
Priprema :
Šekerpare se prelivaju hladnim sirupom tako da prvo njega pripremite.
U šerpicu naspite šećer i vodu, dodajte nekoliko kapi limunovog soka, stavite da se kuva. Kad provri kuvajte 2 minuta i sklonite sa strane, ohladite. Ne mora da bude skroz hladan, može i mlak.
U vanglicu ubaciti hladan maslac iseckan na kocke, dodati ostale sastojke, postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Ne treba da bude ni previše tvrdo, a ni mekano.
Otkidati parčiće testa veličine oraha, na dlanu oblikovati valjak, malo pritisnuti i ređati na nauljen pleh. Kada ste sve oblikovali premažite žumancetom umućenim sa malo vode i ulja. Lagano pređite viljuškom da ostane trag.
Rernu zagrejati na 180°C i peći oko pola sata, zavisi od vaše rerne. Treba da porumeni. Kada su pečene ostaviti da odstoje nekoliko minuta pa lagano preliti agdom svaki pojedinačno. Ostaviti da se ohlade i upiju sirup..




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Domaće krofne