петак, 18. октобар 2019.

Grčka kraljica sa Milka čokoladom



Ova torta je sa mnogo ljubavi pripremljena za tetinu princezu Milu koja danas slavi svoj najslađi prvi rođendan! Raskošnog ukusa, sa pečenim koricama, lešnicima, kuvani fil sa žumancima, Milka, plazma, pa još pečenih lešnika.... Zaista je neodoljiva, izdašna (teška  je oko 4,5kg), pogodna za sva slavlja, a posebno dečije rođendane. Recept sam pronašla na blogu Kolaci biz, a ukoliko volite Milku preporučujem ovu tortu.





Sastojci:

Za 4 kore
  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika mlevenog, pečenog lešnika


Fil
  • 20 žumanaca
  • 1 l mleka
  • 20 kašika šećera
  • 8 kašika gustina ili brašna
  • 500 g maslaca ili margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g Milka Strawberry
  • 300 g Plazma keksa
  • 100 g mlevenih, pečenih lešnika


Dodatno
  • oko 400 g šlaga (umutim ga sa 4 dcl hladne kisele vode)
  • 100 g bele čokolade
  • 3 kašike ulja
  • boje za kolače, ukrasi po želji ....



Priprema









1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.
2.Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite 5 belanaca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 5 kašike šećera i umutite u čvrst sneg. Na kraju umešajte špatulom 2 kašike mlevenog lešnika i 2 kašike brašna. Kalup (okrugli 25cm) obložite pek papirom., stranice premažite maslacem i pospite brašnom,  izručite smesu, ravnomerno rasporedite. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 3x, treba da dobijete 4 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.







3. Umutite 20 žumanaca sa 20 kašika šećera, doadjte 8 kašika gustina i 2dcl mleka, dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.  Ostavite da se potpuno ohladi.
Kad se ohladi izmiksajte smesu pa postepeno dodajte, kašiku po kašiku, margarina omekšalog na sobnoj tempersturi i umućenog sa šećerom u prahu.  Sve dobro umutiti.





4. Špatulom umešati u smesu iseckanu čokoladu, plazma keks izlomljen na komadiće i mlevene lešnike. Paziti da fil bude potpuno hladan kako se čokolada ne bi topila.







5.Postupak filovanja:
kora- fil
kora- fil
kora fil
kora i premazati tortu filom sa svih strana
6. Tortu dalje dekorisati po želji.
Ja sam umutila 200 g šlaga sa 2 dcl hladne kisele vode i premazala tortu sa svih strana, odložila da se sve ohladi i stegne.
Kasnije sam otopila 100 g bele čokolade i 3 kašike ulja, prohladila, ubacila u kesicu za zamrzivač kojoj sam odsekla vrh i prvo dekorisala rub torte, zatim premazala sredinu glazurom i odložila u frižider da se stegne preko noći.
Sutradan sam umutila još 200 g šlaga i 2 dcl hladne kisele vode, podelila na pola i u jedan deo dodala crvenu boju. Ubacila sam sve u poslastiš;arsku vreću, koristila nastavak Wilton 1 M i pravila ružice.
















Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Reform torta- posna