Preukusni, hrskavi puter keksići koji se tope u ustima, uz dodatak otopljene mlečne čokolade.
Spritz keksići (Spritzgebäck) potiču iz nemačko-govornog prostora, pre svega južne Nemačke, Austrije i Alzasa (regija između Francuske i Nemačke).
Poreklo Spritz keksića Reč Spritzgebäck potiče od nemačke reči spritzen, što znači špricati / istisnuti. Nastali su kao vrsta božićnih keksića u Nemačkoj i Austriji, jer se testo istiskivalo kroz posebne mašine ili špric. Kasnije su postali deo šire srednjoevropske poslastičarske tradicije. U Francuskoj (posebno Alzasu) su poznati kao Spritz de Noël i tradicionalno se prave tokom praznika. Pierre Hermé je, kao majstor francuske haute pâtisserie, razvio svoju delikatniju i elegantniju verziju ovog klasičnog keksa.
Nemačka + Austrija + Alzas → tradicionalni keksići
Francuska (Pierre Hermé) → moderna, rafinirana verzija
Prave se u obliku slova S ili u obliku štapića ili kruga.
Sastojci:
190 g maslaca sobne temperature
75 g šećera
2 prstohvata morske soli ( u originalu se koristi fleur de sel)
1 vanilin šećer
30 g belanaca
225 g brašna
* po želji 200 g otopljene čokolade
Priprema:
Maslac ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, zatim mikserom dobro umutiti.
Dodati belanca, šećer, so, nastaviti sa mućenjem.
Na kraju dodati brašno, sjediniti, ubaciti u poslastičarsku vreću sa zvezdastim nastavkom i na pek papir istiskivati željene oblike, uglavnom su u obliku slova S
Ubaciti u rernu zagrejanu na 180°C i peći 12 do 15 minuta, treba da ostanu svetli.
Ostaviti da se ohlade, po želji ih umakati u čokoladu otopljenu na pari, mlečnu ili tamnu ..
Možete ih čuvati nedelju dana u hermetički zatvorenoj kutiji.
Dobićete 15 keksića srednje veličine.


Нема коментара:
Постави коментар