понедељак, 20. октобар 2025.

Lazanje




Sastojci:
pakovanje kora za lazanje 500 g
2 manje glavice crnog luka
500 g mešanog mlevenog mesa
500 ml paradajz sosa
biber, so, bosiljak, začini po želji

Bešamel:
50 g maslaca
3 ravne kašike brašna
500 ml mleka
250 ml pavlake za kuvanje
so, biber, muskatni oraščić, beli luk u prahu


Dodatno:
oko 450 g trapista/ gaude

Priprema:
Na malo maslaca ili ulja propržiti crni luk dok ne postane staklast, zatim dodati mleveno meso i pržiti dok ne porumeni.
Naliti paradajz sos i krčkati sve zajedno otprilike 20 minuta. Dodati začine po želji.

Zagrejati maslac, dodati brašno, pržiti 1 minut uz mešanje, dodati toplo mleko i malo soli, bibera i muskatnog oraščića, kad provri dodati pavlaku za kuvanje i sve još kratko kuvati uz stalno mešanje, na kraju dodati malo belog luka u prahu.

Dno pleha ili vatrostalne posude premazati sa malo bešamela, zatim ređati:
kore- meso- bešamel- sir i tako dok ima materijala, na kraju idu kore,  ostatak  bešamela i sir (ostaviti malo sira sa strane).
Prekriti alu folijom, peći tako prekriveno 30 minuta. Zatim skinuti foliju, dodati preko ostatak sira i zapeći 15 minuta.
Prohladiti, po želji prilikom posluživanja posuti parmezanom.


Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Lazanje