уторак, 18. децембар 2018.

Lešnik gnezda



Ukoliko slavite sutra, a niste napravili ova predivna lešnik gnezda, preporučujem da to odmah uradite! Najbolje bi bilo kad bi odstojao nekoliko dana ali je i ovako odličan. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a ukus je zaista fantastičan! Garantujem da će on prvi "nestati" sa stola! Recept sam pronašla kod Jeke na blogu Jekin kapric, bacite i vi pogled jer ima divnih recepta za sve prilike.



Sastojci:
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g posnog margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 150 g mlevenih, pečenih lešnika
  • 250 g mlevenog, posnog keksa

I još:
  • 150 g mlevenog, pečenog lešnika za valjanje kuglica 
  • 150 g posnog krema

*ako posne sastojke zamenite mrsnim dobićete kolač raskošnog ukusa (a i mirisa!)

Priprema:


Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.

U šerpicu nasuti vodu, dodati iseckan margarin, šećer, čokoladu, na laganoj temperaturi, uz povremeno mešanje, sačekati da provri. 
Kad provri, odmah skloniti sa ringle i dodati 150 g mlevenih lešnika i keks, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ja sam prvo ohladila na sobnoj temperaturi, zatim prebacila u frižider na nekoliko sati.
Kad se dobro ohladilo i steglo, kidati kuglice veličine lešnika i oblikovati ih vlažnim rukama. Svaku kuglicu uvaljati u mleveni lešnik i ređati na poslužavnik obložen streč folijom (ili pek papirom).

Zatim drškom varjače ili prstom na sredini napraviti udubljenje na svim kuglicama i to udubljenje puniti posnim kremom (krem treba da bude sobne temperature ili ga kratko ugrejte u mikrotalasnoj). Za punjenje možete koristiti kesu, špric, šta već imate.










Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Tricolor cheesecake