субота, 10. новембар 2018.

Pahuljica torta



Očaravajući ukus, torta je predivna i nežna poput pahulje, topi se u ustima... Ukoliko ste na bezglutenskoj ishrani brašno u filu zamenite gustinom i dobićete savršenu poslasticu. Takođe, koru  možete peći u manjem plehu (20cm) i preseći je na 3 dela. Budite pažljivi prilikom sečenja jer je biskvit bez brašna i zato je osetljiviji. Smeđi šećer ovoj torti daje specifičan ukus, a vi ako želite pravite sa belim. Ne morate koristiti lešnik već npr. orahe...
Moja najveća inspiracija za torte je blog Mystic cakes, a recept u originalu pogledajte ovde .


Sastojci:

Biskvit
  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 120 g smeđeg šećera
  • 120 g kokosovog brašna
  • 150 g mlevenog, pečenog lešnika 
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil
  • 650 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 120 g smeđeg šećera ili više, ako volite slađe (koristila sam Azucar Demero)
  • 100 g brašna (ili gustina)
  • kašičica arome vanile
  • 150 g maslaca

Dekoracija
  • 200 ml slatke pavlake
  • pečeni lešnik, tostirani kokos listići

Priprema

1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 10ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite lešnike. Kad se ohlade sameljite ih.

2.
Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte šećer i mutite još malo, dok se šećer ne istopi. Na kraju umešajte špatulom kokosovo brašno, mlevene lešnike i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Izručite smesu u kalup 24cm obložen pek papirom (stranice premažite maslacem i pospite brašnom).. Pecite 25-30 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira. 

Kada se ohladi presecite koru na dva dela.

3. Žumanca umutite žicom sa šećerom, dodajte 150 ml mleka i brašno, dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da se zagreje. Kada se mleko zagreje (ne mora da provri) ulijte smesu sa žumancima i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, mešajte sve vreme. Kad provri kuvajte još neko vreme, 2 minuta, i krema je gotova. Prekrijte kremu providnom folijom i ohladite do sobne temperature. U mlak fil ubacite umućen maslac koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi, kašičicu arome vanile i izmiksajte. Odložiti u frižider da se potpuno ohladi.

4. Kada se ohladi filujte na sledeći način - kora- polovina fila- kora- ostatak  fila sa kojim ćete premazati i stranice. Preko dekorišite umućenom slatkom pavlakom, dodajte lešnike, kokos....





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Raffaello Cheesecake