Jednostavna ideja za uskršnji kolač, izuzetno ukusan i dekorativan.
Od finih sastojaka, za sve ljubitelje marcipana.
Od finih sastojaka, za sve ljubitelje marcipana.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 200 g marcipana
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 400 g brašna
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 6 jaja
- 100 ml mleka
- 100 g listića badema
Glazura:
- 100 g kvalitetne bele čokolade
- 50 ml mlečne slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejati na 180°C, kalup za kuglof premazati omekšalim naslacem i posuti sa 30 g listića badema.
Rernu zagrejati na 180°C, kalup za kuglof premazati omekšalim naslacem i posuti sa 30 g listića badema.
U vanglicu ubaciti maslac omekšao na sobnoj temperaturi i marcipan isečen na kockice. Mutiti dok ne postane penasta smesa, dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli, mutiti dok se šećer ne rastopi.
Postepeno dodavati jaja, jedno po jedno, nakon svakog jajeta dobro umutiti.
U drugoj posudi izmešati prosejano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Naizmenično u smesu dodavati brašno i mleko, sve dobro sjediniti. Na kraju dodati 70 g listića badema, izmešati i nasuti smesu u kalup.
Postepeno dodavati jaja, jedno po jedno, nakon svakog jajeta dobro umutiti.
U drugoj posudi izmešati prosejano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Naizmenično u smesu dodavati brašno i mleko, sve dobro sjediniti. Na kraju dodati 70 g listića badema, izmešati i nasuti smesu u kalup.
Peći 50 - 60 minuta. Gotov kuglof prohladiti, nekoliko minuta, okrenuti na tacnu.
Ohladiti pa preliti glazurom.
Glazuru pripremate tako što na laganoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku i prelijete preko izlomljene čokolade. Sačekate minut pa dobro izmešate, prohladite i prelijete preko kuglofa. Dekorisati po želji.
Izvor: Coolinarika-MaReno
Нема коментара:
Постави коментар