уторак, 14. април 2020.

Profiterole




Neodoljive kuglice punjene vanila kremom pa još prelivene čokoladom... Tope se u ustima!  Ako volite princes krofne i eklere, obavezno isprobajte i ove savršene profiterole. 

 Sastojci:

  • 125 ml ulja
  • 250 ml vode
  • prstohvat soli
  • 4 manja jajeta
  • 150 g glatkog brašna

Krema

  • 3 žumanceta
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera (10g)
  • 40 g gustina
  • 500 ml mleka
  • 70 g maslaca


Čokoladni preliv

  • 100 g kvalitetne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike kisele pavlake ili 100 ml slatke pavlake


Priprema:
Prvo pripremiti fil.
400 ml mleka staviti sa šećerom i vanilin šećerom da se kuva.
U drugoj posudi umutiti žumanca, dodati 100 ml mleka i gustin, umutiti da nema grudvica.
Kad mleko provri naspite malo vrelog mleka u smesu sa žumancima, promešajte i sve vratite u provrelo mleko. Isključite ringlu i mešajte smesu 3 minuta, dok se ne zgusne. Prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Maslac ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi. U ohlađen fil dodajte kašiku po kašiku umućenog maslaca, dobro izmiksajte i fil je spreman.

U šerpicu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i staviti da se kuva. Kad provri skinuti sa ringle pa dodati prosejano brašno, izmešati varjačom da se dobije glatka i kompaktna smesa. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi pa dodajte jaja, ja dodam jedno jaje pa dobro izmešam, zatim drugo i sve tako dok ne potrošim sva jaja. Dobićete gustu i sjajnu smesu. Napunite poslastičarsku vreću i i na pek papiru oblikujte krofnice, dobićete 25 mini krofnica. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći oko 30-35 minuta. Rernu ne otvarati u toku pečenja! Gotove krofnice preseći na pola, ne skroz i ostaviti da se potpuno ohlade. Kad se ohlade filovati pa pripremiti preliv.
Na laganoj temperaturi otopiti 100 g čokolade i 2 kašike kisele pavlake pa preliti preko profiterola. Druga opcija je da zagrejte 100 ml slatke pavlaka, ne treba da provri, skinete sa ringle, dodate izlomljenu čokoladu, mešate dok se ne otopi i prelijete preko profiterola.




Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama