петак, 24. април 2020.

Lešnik- karamel rolat


Za sve ljubitelje lešnika i karamel bombona! Savršen spoj ukusa, kremast, topi se u ustima...
Ako više volite verziju sa vanilom, predlažem vam da isprobate i Banana split rolat.

Sastojci:

Kora

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 60 g brašna
  • 50 g mlevenih, pečenih lešnika (predlažem da kupite sirov i sami ispečete,  ovde možete pogledati postupak)


Fil

  • 400 ml mleka
  • 1 kesica pudinga sa ukusom karamele
  • 50 g šećera u prahu (ako volite slađe možete dodati više šećera, nama je ovako bio dovoljno sladak)
  • 150 g lešnik karamela
  • 200 g maslaca
  • 2 ili 3 banane


Dekoracija

  • 50g mlevenih, pečenih lešnika
  • 50 g rendane bele čokolade


Priprema
1. Mutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, zatim postepeno dodajte 75 g šećera u prahu i vanila šećer i umutite u čvrst sneg.
2. Žumanca umitite penasto sa 75 g šećera u prahu, zatim dodajte 2 kašike vrele vode i mutite dok ne pobeli. Na najmanjoj brzini umešajte brašno i mlevene lešnike pa lagano špatulom umešajte sneg od belanaca.
3. Smesu izliti na veliki pleh od rerne, 30x40, obložen pek papirom, i pecite 10 - 15 minuta na 200 stepeni. 
Pečenu koru odmah prekriti vlažnom krpom i uviti u rolat, ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Puding razmutiti u malo mleka, ostatak mleka staviti na laganu temperaturu i dodati karamele, mešati dok se ne otope. Kada se otope karamele, pojačati temperatru, na srednju. Kad provri skinuti sa ringle, nasuti smesu sa pudingom, vratiti na ringlu i još jednom kratko prokuvati. Prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
5. Maslac penasto umutiti sa 50 g šećera u prahu, zatim dodajte puding kašiku po kašiku i sve dobro sjediniti. 
6.  2- 3 kašike fila ostaviti sa strane, ostatkom ravnomerno premazati koru. Uz ivicu složiti 2 ili 3 banane (odseći im vrhove) i urolati.
Rolat sa svih strana premazati ostatkom fila, posuti mlevenim lešnicima i rendanom čokoladom. Po želji možete dekorisati šlagom.
7. Rolat dobro ohladiti, najbolje preko noći, sutradan seći i uživati u ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Baklava sa suvim šljivama