уторак, 08. јануар 2019.

Jafa torta








Voćna i kremasta, nepečena torta raskošnog ukusa!  Kombinacija plazme, maslaca, jafa keksa, malina, uz neizostavan Dr. Oetker puding sa ukusom slatke pavlake i predivan cokoladni ganache... Mi smo uživali u svakom zalogaju! U brzini sam zaboravila da ubacim mlevene orahe u koru ali i bez njih je savršena!



Sastojci:

Kora

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca
  • 150- 200 ml gaziranog soka od narandže 
  • 200 g mlevenih oraha- ja ih nisam dodala


Fil



Ganache

  • 200 ml slatke pavlake (najbolje bi bilo koristiti mlečnu)
  • 200 g čokolade za kuvanje



Dekoracija




Priprema

Prvo pripremiti fil. U 200 ml hladnog mleka razmutiti pudinge i gustin, ostatak mleka sa šećerom staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu na srednju i nasuti smesu sa pudingom. Kuvati 2-3 minuta dok se ne zgusne. Prekriti fil streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. U ohlađen fil postepeno dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca i sve dobro izmiksati.

Dok se fil hladi napraviti koru. U vanglicu nasuti mleveni keks, šećer, mlevene orahe i iseckan maslac sobne temperature. Postepeno dodavati sok od narandže i umesiti lagano rukom dok se sastojci ne sjedine lepo. Zatim smesu prebaciti u kalup veličine 24 ili 26 cm i rukom formirati koru, preko toga staviti nekoliko kašika fila tek da ima toliko da se jafa keks zalepi. Preko fila ređati jafa keks tako da čokoladna strana bude okrenuta na dole. Preko jafa keksa ravnomerno rasporediti smrznute maline koje će pustiti svoj sok, a keks će ga fino upiti. 
Na maline stavite ostatak fila, kašiku po kašiku da se maline ne bi pomerale. 
Ja sam tortu napravila uveče, sutradan skinula obruč i prelila glazurom tj. napravila čokoladni ganache na sledeći način: Slatku pavlaku i čokoladu sam stavila na srednju temperaturu i sačekala da se otopi (ne treba da provri!), zatim sam smesu prohladila i prelila preko torte. Kad se ganache skoro stegao dekorisala sam tortu kakao mrvicama, rendanom čokoladom, orasima, lešnikom....
Najlepša je kad odstoji neko vreme u frižideru.


Recept je isproban sa bloga Jekin Kapric.


U saradnji sa:

2 коментара:

  1. U zadnje vrijeme uz mileram tortu upravo ova jaffa. Nedavno sam je pravila za jednu prigodu, svi se oduševili i tražili recept. Toplo preporučam😋👌👌

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Истакнути пост

Slatko od zrelih smokava