Ove kiflice su moj vremeplov u detinjstvo kada sam jedva čekala da ih mama napravi i jela ih onako tople, tek izvađene iz rerne. Preukusne i mekane, lako se prave, od sastojaka koje svi imamo u kući. Kao fil sam iskoristila Konsberry niskokalorični pekmez od maline koji se savršeno uklopio. Pun, potpuno prirodan ukus, očuvan voćni plod u celini, bez dodatka konzervansa, želatina, pektina, veštačke boje, pojačivača ukusa, raznih aroma, bez pesticida! Ovom pekmezu ću se uvek rado vratiti, a i vama preporučujem da ga što pre isprobate, posebno ako želite vaše najmlađe da obradujete ukusnom i zdravom poslasticom.
Koji Konsberry pekmez bi vi prvo probali, šljivu, kupinu ili malinu??
Sastojci:
Za testo
- 3 jajeta
- 4 vrhom pune kašike masti
- malo soli
- 3 kašike šećera
- rendana kora limuna
- 1/2 l mleka
- 1 kocka svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
- 1 kg brašna (možda će biti potrebno i više)
Za premazivanje
- 1 žumance
- malo mleka
Za posipanje
- šećer u prahu + vanilin šećer
Priprema
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka, dodati 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna, ostaviti 10 minuta na toplom mestu da naraste.
U vanglu prosejati brašno, u sredini napraviti udubljenje pa dodati rendanu koricu limuna, ostatak mleka, umućena jaja, mast koja je prethodno odstojala na sobnoj temperaturi, prstohvat soli, šećer, nadošli kvasac i umesiti glatko testo.
Prekriti streč folijom i krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči, za to će biti potrebno otprilike 40 minuta.
Nakon tog vremena testo malo premesati, podeliti na dva dela i svaki deo rasklagijati u krug. Iseći na 16 jednakih delova, filovati, urolati i ređati na pleh obložen pek papirom. Premazati žumancetom koje ste umutili sa malo mleka.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i ostaviti da kiflice za to vreme odstoje.
Peći ih 15- 20 minuta. Gotove prekriti krpom i ostaviti da se malo prohlade. Posuti obilno šećerom u prahu pomešanog sa vanilom. Ja ih najviše volim tople, uz čašu mleka.
Нема коментара:
Постави коментар